Oculus CTO: ‘Gear VR verovert later dit jaar de consumentenmarkt’

De CTO van Oculus, John Carmack, heeft tijdens de Game Developers Conference (GDC) laten weten dat Samsung later dit jaar de Gear VR groots zal lanceren op de consumentenmarkt, zo meldt TechCrunch. Dit nieuws komt kort nadat Samsung bekend maakte dat er een nieuwe editie van de Gear VR zal verschijnen die compatible is met de onlangs aangekondigde Galaxy S6.

Dat het hard gaat met de ontwikkeling van virtual reality is duidelijk. Steeds meer grote en kleine bedrijven storten zich op de ontwikkeling van een virtual reality headset, maar tot een verovering van de consumentenmarkt heeft het vooralsnog niet geleid. Het overgrote deel van de virtual reality headsets is voorlopig gericht op ontwikkelaars om de headsets klaar te stomen voor de consumentenmarkt.

Grootschalige aankondiging

Samsung heeft echter plannen om de huidige gang van zaken te doorbreken. Het bedrijf wil tijdens de volgende ‘hardware-cyclus’, waarin nieuwe producten worden gelanceerd, de Gear VR grootschalig introduceren op de consumentenmarkt. Als het aan Samsung had gelegen was dit al eerder gebeurd, maar Oculus wist Samsung te overtuigen om de ‘innovator edition’ in de huidige staat te laten. Volgens Oculus was de headset nog niet klaar om ‘consument-breed’ te gaan.

Carmack geeft aan nog niet te weten wanneer Samsung de Gear VR grootschalig wil lanceren, maar wijst wel op het feit dat Samsung tweemaal per jaar een grote aankondiging van nieuwe producten doet. Aangezien de grote aankondiging van de Galaxy S6 eerder deze week is geweest, ligt het voor de hand dat Samsung zich richt op een aankondiging later dit jaar. Volgens diverse bronnen zal in het najaar de nieuwe variant van de Galaxy Note worden gelanceerd, en laat de Note nou net de smartphone zijn die nodig is bij de huidige Gear VR.

Volgens Carmack is er nog wel het nodige werk aan de winkel om de headset groots aan te kondigen. Zo is het aanbod van software, zoals games en films, momenteel nog gering. Echter hebben de bedrijven eerder deze week laten weten dat er binnenkort een app store voor de Gear VR geopend gaat worden, waarmee het aanbod wordt uitgebreid.

Daarnaast geeft Carmack aan dat personen misselijk kunnen worden tijdens het gebruik van de Gear VR. Volgens de CTO wordt hard aan een oplossing gewerkt, want als de problemen aanhouden is een grootschalige introductie volgens Carmack niet mogelijk.