Oekraïne scherpt digitale beveiliging aan na malware-aanval op vliegveld

De Oekraïense autoriteiten die zich bezighouden met cyberbeveiliging waarschuwen voor mogelijk meer aanvallen. Deze waarschuwing komt na een digitale aanval op een vliegveld in Kiev. De aanval is teruggeleid naar een computer in Rusland.

Dit is niet de eerste keer dat Oekraïne het slachtoffer is van digitale aanvallen in de vorm van malware. In december waren drie energiemaatschappijen het slachtoffer van een aanval die ervoor zorgden dat veel burgers zonder stroom zaten.

Dat hebben de autoriteiten er toe doen besluiten om alle beveiligingsmechanismen nog eens onder de loep te nemen. Het gaat voornamelijk om de systemen van vliegvelden en treinstations. Dat meldt Reuters.

Hoewel de aanval niet te herleiden is naar de Russische overheid is de relatie tussen de twee landen er niet beter op geworden. Een relatie tussen Rusland en Oekraïne is sinds de uitbraak van de oorlog in het oosten van het laatstgenoemde land bijna niet-bestaand.

Er is waarschijnlijk wel een link tussen de eerdere aanvallen op de energiemaatschappijen en deze nieuwe aanval op het vliegveld. Dat meldt een voorlichtster van het vliegveld. Het kwaadaardige softwareplatform ‘BlackEnergy’ is waarschijnlijk in beide gevallen gebruikt.