VS vraagt Silicon Valley om ‘anti-terrorisme’-algoritme te ontwikkelen

Tijdens een bijeenkomst over de aanpak van terrorisme heeft de overheid van de Verenigde Staten gevraagd aan technologiebedrijven uit Silicon Valley om een algoritme te bouwen dat helpt bij de opsporing van terroristen.

Fusion meldt dat overheidsafgevaardigden erg bang zijn over het feit dat terroristische groeperingen als IS gebruikmaken van dezelfde technologie als het westen. Ze gebruiken bijvoorbeeld social media om leden te rekruteren en communiceren via het internet om aanvallen te plannen. Overheden denken daarom dat bedrijven als Twitter, Facebook, Apple en Google kunnen helpen bij de bestrijding van terrorisme.

Het idee is niet erg gek: door social media-gedrag te analyseren kunnen banken bijvoorbeeld een schatting maken van iemands vermogen om schulden terug te betalen. Daarnaast is bekend dat de schutters van de aanslag in San Bernardino zich positief uitlieten over jihadisme op Facebook.

In een memo die het Witte Huis verzond naar alle deelnemers van de anti-terreurbijeenkomst werd opgemerkt dat een dergelijk algoritme “privacyvraagstukken zou opwerpen”. Tijdens de bijeenkomst werd het nog te ontwikkelen algoritme vergeleken met de functies die Facebook implementeert in hun platform om zelfmoord te voorkomen.

Experts wijzen nu al op het feit dat het ontzettend veel false positieven op gaat leveren en dat onschuldige burgers daar waarschijnlijk het slachtoffer van gaan worden. Daarnaast is het een systematische inbreuk op de privacy van de gebruikers. Hoe bedrijven en overheden deze fundamentele verschillen wil gaan verenigen is niet bekend.