Oekraïne wint Songfestival, maar hosten ze de volgende ook?

Songfestival Oekraïne

Oekraïne was afgelopen zaterdag – zoals verwacht – de grote winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022. En dat betekent dat zij de volgende editie mogen organiseren. Maar het land is in oorlog met Rusland, dus de vraag is: is dat wel mogelijk?

Vooralsnog is het antwoord ‘ja’, zo vertelt de band Kalush Orchestra – dat het Songfestival voor Oekraïne won – aan Variety. Zanger Oleh Psiuk zegt: “Ik weet zeker dat Oekraïne volgend jaar graag het Eurovisie organiseert in het nieuwe, geïntegreerde en gelukkige Oekraïne.”

De hoop is dus dat de oorlog volgend jaar voorbij is en het organiseren van het Songfestival geen probleem is. Dat blijkt ook uit een Instagram-bericht van president Volodymyr Zelensky: “Volgend jaar host Oekraïne Eurovisie! We gaan ons best doen om alle deelnemers en gasten van Eurovisie te hosten in Marioepol. Vrij, vreedzaam en opnieuw opgebouwd!”

Maar wat als dat niet kan?

Oekraïne is zelf dus hoopvol, maar de kans bestaat natuurlijk dat de oorlog ook volgend jaar nog woedt en het organiseren van een feestje als dit geen optie is. Dus wat dan? Neemt een ander land het dan over? En wie heeft dan de voorkeur? Een vertegenwoordiger van de Oekraïense omroep UA:PBC, Oksana Skybinska, zegt tegenover Variety dat het nog te vroeg is om dat soort details te bespreken. “We doen alles wat mogelijk is om het Eurovisie Songfestival in een vreedzaam Oekraïne te organiseren.”

Maar de beslissing zou al wel snel gemaakt moeten worden. Voor het Songfestival moet namelijk een locatie ter grootte van een arena beschikbaar zijn, en dan ook nog eens twee weken lang. De voorbereidingen beginnen dan ook vaak al een paar maanden nadat de vorige editie geweest is. In de zomer zijn die voorbereidingen zelfs al in volle gang. Variety zegt dan ook dat er al wel wat favorieten zijn om het festival over te nemen in 2023. Die favorieten zijn buurland Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is in beeld omdat ze sinds de start van de oorlog een nauwe relatie hebben met Oekraïne en omdat het land zaterdag tweede werd.

Overigens blijft de organisatie achter het Eurovisie Songfestival – de European Broadcasting Union – nog behoorlijk op de vlakte. Executive supervisor Martin Österdahl zei alleen: “Ik weet dat jullie en jullie team weten wat nodig is en wat het betekent om dit geweldige event te organiseren.”

Beeld: Shutterstock.com