Doctor Who-fans opgelet: David Tennant en Catherine Tate (Donna) keren terug!

David Tennant en Catherine Tate, Doctor Who

Het goede nieuws voor fans van Doctor Who houdt maar niet op! Iets meer dan een week geleden werd de veertiende Doctor aangekondigd, en nu maakt de BBC bekend dat een oude bekende terugkeert. Of beter gezegd: twee oude bekenden! De tiende Doctor, David Tennant, en zijn companion Donna, Catherine Tate, zijn in 2023 namelijk weer in de serie te zien.

David Tennant werd in 2005 de tiende Doctor, als tweede van de reboot na Christopher Eccleston. Hij vervulde de rol behoorlijk lang: hij deed drie volledige seizoenen en in 2009 en 2010 vier specials. Daarnaast verscheen hij in The Sarah Jane Adventures en The Wedding of Sarah Jane Smith, én in twee geanimeerde series.

In die tijd had hij ook nog meerdere companions – mensen die hem op zijn reizen vergezellen. De drie bekendste zijn Rose Tyler, Martha Jones en Donna Noble. En die laatste keert nu dus samen met David Tennant terug in de serie. Volgens de officiële website van Doctor Who zijn ze zelfs al scènes aan het filmen.

Wat gaat er gebeuren?

Het verhaal van de tiende Doctor en Donna was overigens best tragisch. Aan het einde van hun reizen moest de Doctor het geheugen van Donna verwijderen om haar leven te redden, wat betekende ze hem en hun avonturen samen vergat. En haar helpen herinneren kan ook niet: als ze zich ooit herinnert wat er gebeurd is, gaat ze dood.

Nu komen de twee dus toch weer bij elkaar. “Dat lijkt onmogelijk – eerst kondigen we een nieuwe Doctor an, daarna een oude Doctor samen met de geweldige Donna. Wat gebeurt er allemaal?”, zegt showrunner Russel T. Davies tegenover de website van de serie. Veel duidelijkheid geeft hij echter niet: “Misschien is dit een missend verhaal. Of een wereld die parallel loopt aan die van ons. Of een droom, of een truc, of een flashback. Het enige wat ik kan bevestigen is dat het spectaculair wordt, nu twee van onze grootste sterren samenkomen voor de strijd van hun leven.”

We weten in ieder geval wel dat de scènes die nu opgenomen worden in 2023 moeten verschijnen, als onderdeel van de 60e verjaardag van de serie.

Niet de eerste terugkeer

Overigens is het niet de eerste keer dat David Tennant terugkeert in zijn rol. In 2013 verscheen een special voor de 50e verjaardag van de serie, The Day of the Doctor. In die periode werd de Doctor gespeeld door Matt Smith, die de elfde acteur was met de rol. Maar in die aflevering kwamen een aantal andere incarnaties van de Doctor bij elkaar. Naast Matt Smith verscheen ook David Tennant, wat voor hilarische momenten zorgde. Daarnaast nam John Hurt de rol van een geheel nieuwe Doctor op zich: de War Doctor.

Of andere oude bekenden ook terugkeren voor de 60e verjaardag, is helaas niet bekend. Wel weten we natuurlijk dat we volgend jaar een geheel nieuwe Doctor krijgen: Ncuti Gatwa, die de veertiende Doctor speelt.

Beeld: BBC