Het is officieel: muziek wordt ieder jaar harder

Het is een veelgehoorde klacht: ‘Zet die muziek eens wat zachter! Vroeger ging die muziek nooit zo hard.’ Dit zeurderige commentaar lijkt altijd overdreven, maar meneer of mevrouw heeft gewoon gelijk. Uit onderzoek is gebleken dat de laatste vijftig jaar muziek steeds luider is geworden.

Echo Nest is een bedrijf gespecialiseerd in het analyseren van muziek. De technologie van Echo Nest luistert naar de muziek, zoekt naar patronen en linkt dit aan handgeschreven reviews om te bepalen wat mensen vinden van een bepaald nummer, artiest of album. Met de gegevens adviseren ze onder andere Spotify. Met al deze data heeft Echo Nest trends in muziek van de afgelopen vijftig jaar onderzocht.

Door de top 5000 nummers per jaar van de afgelopen vijftig jaar te analyseren, heeft Echo Nest onderzocht hoe het volume van nummers steeds harder wordt. Het gemiddelde volume van muziek is langzaam gestegen tot 1990. Vanaf 1990 is de hardheid snel gestegen, tot ongeveer 39 procent in slechts twintig jaar.

Nu denk je misschien: hoezo ‘harder’? Je kunt toch gewoon het volume lager zetten? Dat kan natuurlijk, maar dat beïnvloedt de sterkte van het geluid van een nummer niet. De hardheid wordt bepaald door het verschil in het stilste moment van een nummer en het hardste moment van een nummer. Dit verschil is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. De stilste momenten worden namelijk steeds luider.

Omdat iedere CD, Mp3-speler, koptelefoon een geluidsbegrenzing heeft, is het geen probleem dat muziek steeds harder wordt. Er is geen grotere kans op oorbeschadiging. Wel kunnen we uit dit onderzoek concluderen dat over het algemeen muziek ieder jaar minder complex en genuanceerd wordt. Maar och, nummers als die van Nicki Minaj zijn natuurlijk ook niet gemaakt voor een genuanceerde, subtiele geluidservaring.