Samenwerking tussen Intel en Arduino: Galileo is eerste microcomputer met Quark processor

Het bekende open source hardware platform Arduino was al aan een stevige opmars bezig, maar krijgt wat extra wind in de zeilen door een vandaag aangekondigde samenwerking met Intel. De Galileo is een nieuw Arduino board dat gebruik maakt van de mini processor Quark.

De Galileo is een complete microcomputer op een zeer compact systeembord, gebaseerd op de nieuwe Intel Quark SoC X1000. Galileo is het eerste product van een nieuwe familie van Arduino-compatibele systeemborden voor ontwikkelaars, gebaseerd op Intel architectuur.

“Dankzij onze inspanningen op het gebied van onderwijs, weten we dat praktisch, ‘hands-on’ leren de interesse in wetenschap, technologie en wiskunde stimuleert. Ik ben enthousiast over de mogelijkheden van technologie en wat daarmee gecreëerd kan worden. We kijken uit naar de samenwerking met Arduino en zijn blij dat we deze gemeenschap kunnen ondersteunen met Intel-producten waarmee ze hun creativiteit verder de vrije loop kunnen laten.” – Intel CEO Brian Krzanich

Het Intel Galileo-ontwikkelbord is bij uitstek geschikt voor het snel ontwikkelen van prototypes van eenvoudige interactieve technologie, zoals LED-displays die reageren op sociale media. Maar ook voor complexere projecten, uiteenlopend van automatisering van huishoudelijke apparatuur tot het bouwen van levensgrote robots die bestuurd worden via een smartphone.

Intel Galileo is uitgerust met de Intel Quark SoC X1000, het eerste product in de Intel Quark-familie van zeer energiezuinige en zeer kleine producten. Intel Quark-technologie zal de Intel-architectuur uitbreiden naar snel groeiende gebieden – van het Internet of Things tot toekomstige draagbare apparaten. De Quarc SoC X1000 is een 32-bit processor die compatibel is met de Pentium Instruction Set Architecture (ISA) en die draait op een snelheid van maximaal 400MHz.

Intel Galileo komt eind november beschikbaar, meer informatie vind je hier en hier.

Intel_Galileo1