‘Nederland gaat op Olympische Spelen recordaantal van 28 medailles halen’

Sport en cijfertjes: ze zijn haast onmogelijk nog van elkaar los te koppelen. Tijdens trainingen, over seizoenen en gedurende wedstrijden worden analyses over atleten, teams en uitslagen uitgevoerd. Volgens de meest recente voorspelling van sportdatabureau Gracenote haalt Nederland deze Olympische Spelen in totaal 28 medailles: 6 gouden, 11 zilveren en 11 bronzen. Een record!

Daarmee zouden we in het medialleklassement op de dertiende plaats terechtkomen. Wat betreft het aantal plakken zou het bovendien de meest succesvolle spelen voor Nederland ooit zijn. Bovenaan in deze voorspelling staan de Verenigde Staten, die volgens de voorspelling van het onderzoeksbureau 38 gouden, 23 zilveren en 27 bronzen plakken mee naar huis mogen nemen. Gastland Brazilië staat in de verwachting van Gracenote op de tiende plaats en de Belgen staan op plek 61.

Gouden plakken

Om tot die voorspelling te komen analyseerde Gracenote resultaten van eerdere Olympische Spelen, wereldbekers en wereldkampioenschappen van verschillende sporten. Het let daarbij zowel op de behaalde resultaten, hoe recent die zijn behaald en hoe sterk de competitie is. Een wereldkampioenschap weegt bijvoorbeeld zwaarder dan een wereldbeker. In de virtuele medailletabel van Gracenote is te zien welke sporters volgens het bedrijf een medaille op hun naam mogen gaan schrijven. De gouden medailles zouden gaan naar:

  • Dafne Schippers – 200 m
  • Nick Kimman – bmx
  • Tom Dumoulin – wegtijdrit
  • Kim Polling – judo
  • Marit Bouwmeester – zeilen
  • Team Nederland – paardensport

De openingsceremonie van de Olympische Spelen vindt morgen plaats, maar gisteravond zijn de eerste wedstrijden voor teamsporten al begonnen.