OM in VS klaagt Iraanse man aan om Game of Thrones-hack

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft een Iraanse man aangeklaagd, omdat hij HBO zou hebben gehackt en afgeperst. Hij kreeg onder meer scripts van Game of Thrones in handen en zette deze online toen HBO weigerde losgeld te betalen.

Het gaat om Behzad Mesri. Hij is momenteel nog op vrije voeten, maar volgens de openbaar aanklager “moet hij voor altijd over zijn schouder kijken, totdat hij oog in oog zal staan met gerechtigheid”.

De Amerikaanse autoriteiten is het echter nog niet gelukt om Mesri op te pakken. Vermoedelijk is hij nog in Iran. Vroeger werkte hij als hacker in het Iraanse leger, stelt het OM. Nu zou hij onderdeel zijn van de hackersgroep Turk Black Hat, onder het pseudoniem Skote Vahshat.

Onderzoek

Mesri infiltreerde volgens onderzoek van de FBI tussen mei en juli dit jaar de systemen van HBO. Niet alleen stal hij scripts van Game of Thrones, maar ook nog niet verschenen afleveringen van series als Ballers, Curb Your Enthusiasm en The Deuce. Daarnaast kreeg hij de contactgegevens van medewerkers, financiële data en inloggegevens voor de sociale media van HBO in handen.

Mesri eiste een betaling van omgerekend 5 miljoen euro in bitcoins in diverse e-mails aan het leiderschap van HBO. Ook dreigde hij om documenten openbaar te maken en gegevens op de servers van HBO te vernietigen. Hij lijkt echter geen gegevens te hebben gewist van HBO. Wel plaatste hij de gestolen documenten op het internet.

De hacker kan tientallen jaren de cel in gaan, mocht hij veroordeeld worden.