Onderzoek: helft van de Nederlanders wil partner niet als collega

partner als collega

De kans is groot dat je je partner sinds het thuiswerken van een hele andere kant hebt gezien. Een kant die normaalgesproken alleen door zijn of haar collega’s wordt gezien. Niet iedereen is zo enthousiast over hun partner in dat opzicht, blijkt uit onderzoek. Maar liefst 48 procent van de Nederlanders wil zijn of haar partner namelijk liever niet als collega.

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder ruim duizend Nederlanders met een vaste relatie.

Partner als collega

Zo’n beetje de helft van de respondenten wil hun partner niet als directe collega, maar dat is nog niet alles. Een kwart gaf aan dat zij hun wederhelft niet zouden aannemen wanneer diegene solliciteert op een vacature binnen hetzelfde bedrijf. Vooral Noord-Brabanders (31 procent) zien hun partner liever niet als directe collega. Drentenaren en Friezen hebben hier met 13 procent toch iets minder moeite mee.

Vince Franke van Acties.nl vertelt: “Het lijkt erop dat Nederlanders werk en privé zoveel mogelijk gescheiden willen houden. Door de jaren heen heb ik meerdere stelletjes zien ontstaan op de werkvloer. Maar ongeacht het verloop van de relatie, kiest vrijwel altijd één van de twee ervoor om uiteindelijk te vertrekken.” Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt overigens dat vier procent van alle werkenden een relatie heeft met een collega. Niet gek ook dat er liefde kan ontstaan op de werkvloer: je ziet elkaar tenslotte vrijwel elke werkdag.

Geen leidinggevende

Overigens zijn een hoop Nederlanders ook niet enthousiast als het gaat om de partner als leidinggevende te zien. Maar liefst 60 procent wil niet onder hun partner werken. Een van de redenen hiervoor is het gebrek aan collegialiteit. 9 procent van de respondenten heeft hun partner weleens ‘betrapt’ op oncollegiaal gedrag tijdens een thuiswerkdag of een telefoongesprek. Franke: “Tijdens de coronacrisis werkten veel Nederlanders ineens fulltime samen met hun partner. Zeker wanneer je twee jaar vanuit hetzelfde huis werkt, is het erg moeilijk om niet op elkaar te gaan letten. Ik kan me voorstellen dat je dan in sommige gevallen tot de conclusie komt dat je vriend of vriendin een hele fijne partner is, maar geen goede leidinggevende.”

Ongevraagd advies

Ondanks dat een hoop Nederlandse stellen géén collega’s van elkaar zijn, geven veel van hen wél ongevraagd advies over werk. Maar liefst 48 procent doet dat, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de respondenten geeft aan dit vervelend te vinden. “Het heeft even geduurd, maar sinds kort ben ik het werkadvies van mijn vriendin meer gaan waarderen. Linksom of rechtsom zit er eigenlijk altijd wel een kern van waarheid in. De vraag is alleen of ik op dat moment het geduld kan opbrengen om het te filteren. Vaak lukt me dat pas na een nachtje slapen”, vertelt Franke.

Beeld: Pexels