Leuke gadget of gevaarlijk? Onderzoek naar ontploffende hoverboards

Ze zijn leuk, maar mogelijk ook gevaarlijk: hoverboards (nou ja, een Segway zonder stuur dekt misschien beter de lading). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de laatste tijd meerdere meldingen van ontploffende hoverboards gekregen. De toezichthouder voert daarom een onderzoek uit naar de veiligheid van de gadget.

Dat staat in een rapport (pdf) over veiligheid van het gebruik van hoverboards, dat VeiligheidNL vandaag publiceerde. Het gaat om vier meldingen van brand sinds maart. Meestal ontstonden die branden tijdens het opladen. De NVWA wil weten wat de oorzaak daarvan is geweest. De oganisatie heeft daarvoor ook contact gehad met de Amerikaanse toezichthouder, die eerder al een onderzoek heeft uitgevoerd.

Het onderzoek moet nog dit jaar afgerond zijn. Daarna wil de NVWA veiligheidseisen stellen aan hoverboards die in Nederland worden verkocht.

Ongevallen tijdens gebruik

VeiligheidNL schat dat er vorig jaar 1300 behandelingen op de spoedeisende hulp plaatsvonden door ongevallen tijdens het gebruik van een hoverboard. In 97 procent van de gevallen ontstond het letsel door een val van het apparaat.

Uit de cijfers die bekend zijn blijkt dat 36 procent van de ongevallen vond plaatsvond op straat. Dat is opvallend: het is in Nederland verboden om je met een hoverboard op de openbare weg te begeven, ook op het trottoir. In 12 procent van de gevallen vond het ongeluk in huis plaats. Van vier op de tien gevallen is de locatie van het ongeval niet bekend.