Onderzoek wijst uit: LEGO niet duurder maar goedkoper geworden in de loop der jaren

Met LEGO kun je alles maken! En nog altijd denk ik met veel plezier terug aan de enorme kist met LEGO-stenen die ik vroeger tot mijn beschikking had en dankzij de trouwe bewaarkracht van mijn ouders nog steeds heb. Toch is er niet altijd positief nieuws over de populaire bouwstenen. Zoals het feit dat de stenen steeds duurder zouden worden. Maar is dat zo?

Een recent onderzoek en perfect uitgevoerde analyse van het weblog Reality Prose spreekt boekdelen: op basis van de huidige prijs van een indivuele steen en met de inflatie in het achterhoofd is de prijs zelfs gezakt.

Screen Shot 2014-07-22 at 18.01.21

Maar die publieke opinie, die is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Wat ligt er precies aan ten grondslag dat men denkt dat de prijzen zo zijn gestegen? Ook daarvoor vinden we het antwoord in de data.

With the data from the piece price evaluations I was able to also evaluate the average size of LEGO sets each year. As you can see on the chart below, the average size of sets released each year stayed somewhat constant from 1980-1990 until around 2000 which set sizes started to increase“, aldus één van de onderzoekers. “The average set size seems to have peaked in 2008, but since then it hasn’t fallen to its pre-2000 levels. It seems to have found a new normal around 300 pieces.

Screen Shot 2014-07-22 at 18.01.49

Grotere sets en dus hogere prijzen. Toch is LEGO nooit gestopt met het maken van kleinere sets voor lagere prijzen. Het is dus ook een kwestie van bepalen in welke prijsrange je precies kijkt.  Bekijk zeker de hele analyse hier!

Hoe dan ook blijft LEGO een fantastisch merk dat recent nog hun mooie, 80-jarige verjaardag mocht vieren. Hoewel het niet echt Numrush-content is, wil ik de speciale animatie die het bedrijf liet maken voor hun verjaardag niet onthouden. Een knap stukje storytelling. True story.