Jongeren doen weinig moeite om het internet zo veilig mogelijk voor zichzelf te houden. Dit blijkt uit onderzoeken van YouGov in opdracht van Google en van BIT, die vandaag gepubliceerd zijn. Logisch, want volgens de cijfers van Google is 72 procent van de Nederlandse jongeren niet of helemaal niet bang om gehackt te worden. Maar als je geen veiligheidsmaatregelen neemt, is die zelfverzekerde houding eigenlijk helemaal niet terecht.
Het onderzoek van Google werd gedaan onder 1012 Nederlandse jongeren tussen de dertien en dertig jaar. BIT deed haar onderzoek onder 992 Nederlanders boven de achttien en met een kantoorbaan. En hun conclusies zijn vergelijkbaar: jongeren zijn niet bang voor een hack, maar doen ook weinig tot niets om zichzelf er tegen te beschermen.
Zo maakt 54 procent van de jongeren één wachtwoord voor twee of meerdere online accounts, blijkt uit het onderzoek van Google. 6 procent heeft zelfs maar één wachtwoord voor alle accounts. Reden hiervoor is vooral dat het moeilijk is om veel verschillende wachtwoorden te onthouden. De cijfers van BIT ondersteunen dit: volgens hen gebruikt 63 procent één wachtwoord voor meerdere logins. 52 procent varieert echter soms wel met de wachtwoorden, door bijvoorbeeld hoofdletters en cijfers toe te voegen of te verplaatsen.
Wachtwoorden delen
Ook het geheim houden van een password blijkt lastig: 57 procent heeft zijn wachtwoord wel eens aan een ander gegeven, zegt Google. Volgens BIT doet 45 procent van de jongeren dit. Dat terwijl dit natuurlijk dé manier is om een wachtwoord te onderscheppen. Daarnaast zijn de wachtwoorden vaak niet veilig. 11 procent van de jongeren heeft de naam van een huisdier wel eens in een wachtwoord verwerkt. 20 procent van de dertien- tot zeventienjarigen heeft wachtwoorden met daarin (een deel van) hun geboortedatum.
Wel maakt een meerderheid van de Nederlandse jongeren gebruik van tweestapsauthenticatie. Daarbij vul je niet alleen een wachtwoord in, maar ook een beveiligingscode die bijvoorbeeld als sms naar je telefoon gestuurd wordt. 62 procent van de jongeren maakt hier gebruik van. 20 procent zegt hier geen interesse in te hebben, de rest had er voor het onderzoek nog nooit van gehoord.
“Malafide mails herkennen we wel”
Buiten het gebruik van wachtwoorden, zijn er natuurlijk veel meer stappen die je kunt ondernemen om je veiligheid op het internet te verbeteren. Maar ook hier besteden jongeren weinig tijd en aandacht aan, stelt BIT. Zo opent 67 procent van de jongeren e-mails van onbekende afzenders en 41 procent opent ook de bestanden daarbij. Een praktijk waar al sinds jaar en dag voor gewaarschuwd wordt.
Probleem hierbij is dat jongeren behoorlijk zelfverzekerd zijn. Maar liefst negen van de tien stelt een malafide e-mail direct te herkennen. Dat is echter niet terecht: één op de tien is wel eens het slachtoffer geweest van internetcriminaliteit. 52 procent zegt niet zeker te zijn over een eventuele inbraak op een digitaal apparaat.
Geen tijd
Jongeren hebben bovendien een probleem met tijd. Zo wil 40 procent best informatie afstaan in een webshop die niet nodig is voor het verzenden van artikelen, omdat ze geen tijd en zin hebben om de artikelen op een andere website op te gaan zoeken.
Daarnaast voert 37 procent alleen updates voor het besturingssysteem uit als het daar tijd voor is, en 22 procent update een virusscanner als het uitkomt. Dit zijn echter stappen die je moet ondernemen wil je een zo veilig mogelijke computer.