Nog een brief voor Trump over inreisverbod, nu van startups en ondernemers

Trump heeft het vuur flink voor zijn schenen gekregen na zijn decreet om immigranten uit zeven islamitische landen te weren uit de Verenigde Staten. Zondagavond dienden 97 techbedrijven een brief in waarin ze kritiek uitten op het inreisverbod. Vandaag hebben ook startups, ondernemers en investeerders gezamenlijk een brief gestuurd, die in handen is van Recode.

Door de maatregel mogen mensen uit Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië Amerika niet langer in. Een rechter heeft het verbod inmiddels verscheurd, waarop Trump in hoger beroep is gegaan. Die zaak laat nog op zich wachten, waardoor de toekomst van de zogenaamde immigratieban niet duidelijk is. Wel heeft een rechter besloten dat het verbod voorlopig niet mag worden gehandhaafd, waardoor burgers uit de zeven landen nu dus wel welkom zijn, mits ze een geldig visum hebben.

Als reactie hebben diverse bedrijven besloten om te helpen bij de aankomende rechtszaak. Dit doen ze onder meer door middel van brieven, die aantonen welk effect de ban heeft op hun werkzaamheden. En nu hebben dus ook diverse startups, ondernemers en investeerders een dergelijke brief opgesteld, ondertekend en verstuurd.

Onder meer Evan Engstrom, directeur van de startup Engine, en Bobby Franklin, CEO van de National Venture Capital Association, hebben de brief ondertekend. Een volledige lijst van deelnemers vind je op de website van Engine.

In de ban van immigranten

Net als de techbedrijven benadrukt ook deze groep dat veel ondernemingen, zeker in de technologische sector, opgericht zijn door immigranten. Daarnaast werken veel mensen uit het buitenland bij dit soort bedrijven. Een eventuele ban zou ervoor zorgen dat ze geen mensen meer uit specifieke landen kunnen aannemen, terwijl ze die wel nodig hebben. Daarnaast vinden de schrijvers dat het “on-Amerikaans” is om een dergelijke ban uit te voeren. “Het geeft het signaal dat de Verenigde Staten niet langer open staat voor innovatie.”

De bedrijven haken in de brief slim in op een andere ambitie van Trump: meer banen voor Amerikanen creëren. Volgens hen komen er namelijk 86 nieuwe banen bij voor Amerikanen bij per honderd hoog opgeleide immigranten in de technologie, wetenschap en wiskunde. “Verminder je dus het aantal baankansen voor immigranten, dan bestaat de kans dat er ook minder banen voor Amerikanen zijn, naast dat de groei binnen de startup-economie wordt beperkt.”

Wel zeggen de schrijvers te begrijpen dat de nationale veiligheid belangrijk is, evenals de belangen van Amerikaanse werknemers. Maar: “We geloven niet dat de bestaande en voorgestelde decreten deze doelen behalen. We denken dat het juist onze mogelijkheid om nieuwe bedrijven die banen scheppen in de V.S. te starten en te laten groeien beperkt.” Net als de techbedrijven vragen ook deze briefschrijvers dus of president Trump nog eens na wilt denken over zijn decreten en ze aan wilt passen.