Onderzoeker Amnesty was doelwit van spyware Israëlisch spionagebedrijf

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

Hackers zouden in juni geprobeerd hebben om spionagesoftware – ook wel spyware genoemd – te installeren op de smartphone van een onderzoeker van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Dat meldt Amnesty op zijn website. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto bevestigen de poging.

Niet alleen de onderzoeker van Amnesty, maar ook een mensenrechtenactivist in Saoedi-Arabië was een doelwit van zo’n aanval. De cybercriminelen probeerden via links in WhatsApp-berichten malware op de telefoon van het doelwit te installeren. Met de malware kunnen aanvallers smartphones afluisteren.

NSO Group

De aanvalspoging wordt gelinkt aan de software Pegasus. Die software is van het Israëlische spionagebedrijf NSO Group, dat het eigendom is van het Amerikaanse bedrijf Francisco Partners. De NSO Group laat in een verklaring aan Amnesty weten dat zijn producten alleen gebruikt mogen worden om misdaad en terrorisme tegen te gaan.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Toronto is Pegasus ook toegepast op doelwitten in de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico en Panama.