Een grote beperking van de ontwikkeling van autonome drones is dat ze moeite hebben om objecten te detecteren en ontwijken. Heel veel bedrijven en universiteiten doen daar de laatste tijd onderzoek naar en een PhD-student van MIT heeft nu een mogelijke oplossing ontwikkeld.
De onderzoeker, Andrew Barry, zegt een algoritme te hebben ontwikkeld dat sneller is dan bestaande detectiesystemen en daarom geschikt is voor drones die op hoge snelheid vliegen. Hij heeft een drone gebouwd van lichtgewicht onderdelen (waaronder compacte smartphonecamera’s) om zijn algoritme te testen en het blijkt te werken. Hij kon er probleemloos mee door een bos vliegen met een snelheid van 50 km/u.
Veel andere detectiesystemen zoeken naar objecten op verschillende afstanden van de drone, maar het systeem van Barry kijkt enkel de hele tijd 10 meter vooruit. “Als je vliegt, dan duw je die horizon van 10 meter voor je uit, zolang de eerste 10 meter voor je vrij zijn kun je een kaart van de wereld om je heen bouwen”, zegt hij. Door deze aanpak is Barry’s systeem naar eigen zeggen 20 keer sneller dan andere systemen.
De onderzoeker ziet nog wel verbeterpunten, waarbijhoe ver het systeem vooruit kijkt variabel is, om zo ook door bijvoorbeeld zeer dicht begroeide bossen te kunnen vliegen. Hij heeft zijn algoritme openbaar beschikbaar gemaakt op GitHub, waar het gratis te downloaden is.