Onderzoekers creëren robothand met menselijk weefsel en pezen

Onderzoekers hebben een robothand ontworpen dat dezelfde eigenschappen van een hand heeft door het toevoegen van menselijk weefsel en pezen. Hierdoor heeft de hand dezelfde ‘handigheden’ als een echte menselijke hand.

Zo moet het toevoegen van menselijk weefsel ervoor zorgen dat de nauwkeurigheid van de hand extreem verbeterd en bijvoorbeeld dingen kan oppakken zonder deze te beschadigen. Hierdoor kan de hand niet alleen gebruikt worden als prothese, maar ook ingezet worden bij bijvoorbeeld operaties.

Voor de hand werd eerst een menselijke hand gescand met een laserscanner. Met deze scans is de menselijke hand nagebootst door het 3D-printen van botten. Om de botten ook echt te kunnen laten bewegen als een echte hand is elastiek gebruikt en het weefsel werd nagebootst met rubber.

Een prothese gemaakt van menselijke pezen en weefsel

De hand wordt daarna bestuurd door middel van een handschoen met bewegingssensoren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de arm echt als prothese kan worden ingezet en werkt door middel van bestaande spieren en pezen uit het lichaam van de patiënt.

glovecontrol

Volgens Zhe Xu, een van de onderzoekers gaat het nog om een concept en is er nog geen contact geweest met biologen over het produceren van een hand met menselijk weefsel en pezen. Maar volgens Zhe Xu heeft het project al veel belangstelling getrokken en is hij optimistisch over toekomstige ontwikkelingen.

Het doel van Zhe Xu en zijn partner Emanuel Todorov is om protheses naar een volgend niveau te brengen. Met de huidige robotprotheses zijn ze namelijk niet tevreden. Xu laat aan Business Insider weten: “Het zal enig tijd duren om daar te komen, maar we zijn op het goede pad.”