Onderzoekers gebruiken VR om tandartsbezoek minder pijnlijk te maken

In sommige gevallen is het gewoon het best om flink afgeleid te zijn. Britse onderzoekers keken daarom naar het gebruik van virtual reality bij een tandartsbezoek, want als je aandacht ergens anders zit heb je minder pijn.

Daarom keken ze naar 79 mensen die een tand moesten laten trekken of een holte moesten laten vullen. De patiënten werden daarvoor in drie groepen verdeeld: Een die een kustlijn te zien kreeg in VR, een zag een stad in VR en de laatste groep bevond zich in de werkelijkheid.

Uit het resultaat bleek dat de mensen die zich aan de kust bevonden significant minder pijn hadden dan de andere twee groepen. Ook konden ze zich achteraf minder pijn tijdens de behandeling herinneren.

Niet alle beelden werken goed

Opvallend is dat de stad in VR niet voor vermindering van de pijn en stress zorgde. De truc is dus vermoedelijk om kalmerende omgevingen te gebruiken. Dat lijkt een open deur, maar de onderzoekers dat VR sowieso voor een kalmerend effect zou zorgen, ongeacht van wat er te zien was. Ze hadden verwacht dat het als afleiding van televisie zou werken, maar dat is niet het geval. “Onze resultaten zijn in lijn met literatuur. Daaruit bleek al dat contact met de natuur, zelfs indirect contact door een raam, de fysieke en mentale staat kan beïnvloeden”, leggen ze uit.

Vervolgstudie

Uit eerdere onderzoeken blijkt al dat VR ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid medicatie die iemand krijgt tegen pijn ook omlaag kan. De onderzoekers denken daarom dat VR goed gebruikt kan worden in combinatie met traditionele medicatie. In een vervolgstudie gaan ze kijken wat voor omgevingen het meest van invloed kunnen zijn op pijnreductie, schrijft Engadget.