‘Apple wil medische informatie op je iPhone’

Withings Steel HR

Apple wil al je medische- en gezondheidsinformatie opslaan op iPhones. Je kunt dan zelf bepalen welke gegevens je zou willen delen. Het gaat van allergie-informatie tot doktersrecepten.

Het is geen geheim dat Apple geïnteresseerd is in de gezondheidsindustrie. Daarvoor lanceert het steeds meer applicaties en functionaliteiten voor de iPhone en Apple Watch. CNBC meldt nu dat het techbedrijf de iPhone wil transformeren in een one-stop shop voor medische informatie. Een team binnen de gezondheidseenheid van het bedrijf zou hier al mee bezig zijn. Er zouden al gesprekken gevoerd zijn met ontwikkelaars, ziekenhuizen en industriegroepen.

Gebruikers zouden de gegevens op hun telefoon makkelijk kunnen delen met dokters, ziekenhuizen en apotheken. Zo hoef je geen voorschriften meer fysiek mee te nemen en hoef je bij verandering van behandelaar niet een eerder arts te raadplegen voor je oude gegevens. Apple ziet dit blijkbaar als een groot probleem.

Beveiliging

Een van de grootste uitdagingen hierbij is de beveiliging van de gegevens. Je medische dossier is een van de gevoeligste die er bestaat en het is niet de bedoeling dat het in verkeerde handen valt. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt overweegt Apple een aantal overnames te doen, stellen bronnen tegen CNBC. Onder andere startups die zich bezighouden met cloudhosting zouden het overwegen waard zijn voor het bedrijf uit Cupertino.

Niet in EU

Wanneer Apple dit plan lanceert, richt het zich voornamelijk op de Amerikaanse markt, merkt NU.nl op. In Europa zijn de regels voor de opslag van gevoelige informatie als medische dossiers veel strenger dan in de VS. In Nederland is het elektronisch patiëntendossier een goed voorbeeld van het belang van privacy bij dit soort initiatieven. Dat plan lag lang op tafel, maar ging niet door wegens zorgen rondom de privacy van de patiënt.