Dankzij regels over open data in de Amerikaanse overheid komen we achter veel interessante dingen, die de overheid niet altijd bekend wil maken. Gelukkig voor ons hebben ze weinig keuze en kunnen we ons soms laten verrassen door wat er naar buiten komt. Zo blijkt dat de politie in New York boetes geeft aan mensen die er helemaal geen horen te krijgen.

Ben Wellington van I Quant NY’s maakte gebruik van de open data van New York en Google Maps. Zo kwam hij er achter dat de politie in de stad duizenden mensen parkeerboetes gaf, terwijl ze in die straten gewoon mogen parkeren.

Een voorbeeld is dat je mag parkeren naast een voetpad, zolang er geen oversteekplaats is. De politie van de Big Apple gaf echter minimaal vijf boetes op 1966 van dit soort plekken in de afgelopen 2,5 jaar. Dit betekent dat ze ruim 1,7 miljoen dollar per jaar aan boetes ophaalden, terwijl de mensen zich netjes aan de wet hielden.

Gelukkig werd er wel direct wat mee gedaan. Wellington’s ontdekkingen zorgden ervoor dat de politie zichzelf onderzoek ging doen. Wat bleek? Alleen verkeersagenten kregen een volledige training over de regels omtrent het voetpad. Andere agenten leerden dit dus niet en schreven de meeste foute boetes uit.

De politie zorgt er nu voor dat alle agenten de wetten over parkeren begrijpen, en implementeert een digitaal volgsysteem om dit soort problemen te zien voor ze uit de hand lopen.