Vakantie-lifesaver: Google Translate nu voor iedereen offline te gebruiken

Ik ga op vakantie en ik neem mee: een gevulde koffer en mijn smartphone mét de offline variant van Google Translate. Want nu kun je de vertaalfunctie van Google – eindelijk – ook zonder internet op je iPhone gebruiken. Ideaal als je naar een warm land gaat waar je de taal niet meer spreekt.

De offlinevariant van Translate was er al voor Android, maar komt nu dus ook naar iOS. Het team van Google heeft de pakketjes met de talen om te downloaden echter wel een stuk kleiner gemaakt dan dat ze eerder waren, waardoor ze nu ongeveer 25 MB groot zijn. Je kunt in totaal 52 talen downloaden.

Voor Android-gebruikers zit er echter een interessante nieuwe feature bij de update: Tap to Translate. Niet langer hoef je tekst te kopiëren en in de app te plakken, je kunt nu kopiëren en krijgt automatisch de optie om te vertalen. De vertaling verschijnt vervolgens over de originele app of website heen, zodat je niet tussen applicaties hoeft te switchen. Een eerdere versie van Tap to Translate kwam vorig jaar al uit, maar toen werkte het alleen met een aantal specifieke apps als WhatsApp.

Tap to Translate

Mocht je dit jaar naar China gaan voor je vakantie, dan kun je ook daar nu gebruikmaken van Word Lens. Met deze feature kun je tekst realtime vertalen via een livefeed van je camera. De optie ondersteunt nu simpel en traditioneel Chinees, en nog 28 andere talen.

Word Lens

Google Translate is overigens niet de enige applicatie van Google die offline te gebruiken is. Afgelopen herfst werd ook Google Maps zonder internet beschikbaar, zelfs om te navigeren en te zoeken. Ideaal als je een lange wandeling maakt en de weg kwijt raakt. Tip van ons: zorg wel dat je een extra oplader bij je hebt. Google is helaas niet in staat om je te helpen als je accu leeg is.