Onzichtbaarheidsmantel uit Harry Potter is een stap dichterbij

Het zal nog even duren totdat we een echte onzichtbaarheidsmantel zoals in Harry Potter hebben, maar onderzoekers zijn wel een stapje dichterbij zo’n cape. Zo hebben Britten nu ‘graded refractive index nanocomposite materials’ gebruikt om de elektromagnetische signatuur van een object te verkleinen. Het resultaat: ze kunnen ervoor zorgen dat een gebogen oppervlak en plat uitziet. En door op die manier de bolling van een object te reduceren, wordt het makkelijker om iets te verbergen.

De onderzoekers hadden een object ter grootte van een tennisbal met het materiaal bedekt, waardoor deze ineens in de echte wereld werd ‘verstopt’. De golven die worden afgegeven worden hierbij niet verspreid zoals bij een normaal object.

De Queen Mary University of London vermoedt dat het hierdoor ooit mogelijk is om objecten onzichtbaar te maken, maar daar zal het niet bij blijven. Zo moet de technologie het bijvoorbeeld ook mogelijk maken om antennes op bijzondere manieren op objecten te bevestigen of om antennes in rare bochten te buigen.

Het onderzoek bevindt zich in een vroege fase – een praktijktoepassing van de uitvinding moet nog volgen. Het lijkt echter een grote stap in de juiste richting. Eentje die het leger wellicht graag zal gebruiken om voertuigen te vermommen.