Altijd zien waar de zon schijnt met de Zonradar app

Zonradar

Vakantiegangers hebben al lang geen reisgidsen, grote kaarten van Europa, notitieblokjes en woordenboeken meer nodig als ze naar het buitenland gaan. Een smartphone is meer dan genoeg reishulp – mits je er natuurlijk de juiste apps op installeert. We zetten daarom de nodige van deze vakantie-apps op een rij op Numrush. In dit artikel: Zonradar. Want een weerapp hoeft je niet alleen maar over de volgende regenbui te vertellen.

banner-boven-2-liveforward

Zonradar app

Toegegeven: Zonradar is niet een zelfstandige smartphone-app, maar een onderdeel van Buienradar. Het is in feite een omgekeerde wolkenscanner, die juist in beeld laat zien waar de zon als volgende op zal duiken. Zo weet je precies hoe laat je het beste op ’t strand kunt gaan liggen en wanneer je binnen beter wat uurtjes kunt wegdutten.

De kans is groot dat je Buienradar al op je telefoon hebt staan, maar dat je de Zonradar nog nooit had gebruikt. De dienst is echter super simpel te gebruiken: je opent Buienradar, tapt op de radarfilter linksonder in het scherm en kiest vervolgens voor ‘Zonradar’. De blauwe wolken uit de app worden vervolgens omgewisseld door locaties waarop de zon het felst zal schijnen in de komende drie uur. Met de tijdsknop rechtsonder kun je ook zien wat er in het afgelopen uur is gebeurd, zodat je weet hoe hard je wellicht bent verbrandt.

Zonradar

De Zonradar is trouwens niet het enige alternatieve filter in Buienradar. Je kunt net zo makkelijk zien wat de temperatuur is, welke kant de wind opgaat en of het op een bepaald tijdstip mistig wordt. Allemaal op dezelfde chronologische wijze waarop buien ook worden weergegeven. Allemaal functies die op vakantie waarschijnlijk goed van pas komen!

Wil je weten hoe laat je ’s ochtends uit je tent wordt gebrand doordat de zon opkomt of wil je er zeker van zijn dat je de prachtige zonsondergang op het strand niet mist? Door naar beneden te scrollen in de app, vind je de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang. Ook de actuele zonintensiteit op jouw locatie kun je opzoeken.

Lastig in het buitenland

Eén kritiekpunt om wel rekening mee te houden: lang niet alle weerinformatie is voor andere landen beschikbaar. Bij een vakantie op Terschelling kun je prima in Zonradar zien wanneer je ’t beste op het strand kunt liggen, maar in Barcelona is deze informatie bijvoorbeeld niet beschikbaar. Je zult dus even goed moeten kijken of jouw betreffende vakantieland wordt gedekt door de radar.

Gebruik je graag de buienfunctie? Dan is er één handige functie die we meteen kunnen aanraden. Onder het tabblad ‘Alerts’ vind je namelijk de optie om pushberichten in te stellen. Je krijgt dan een notificatie op je toestel zodra het op een aangegeven plek gaat regenen, zodat je de app niet constant hoeft op te starten om de weersverwachting te controleren. En zo’n melding kan er natuurlijk voor zorgen dat je net op tijd binnen bent voor de bui losbarst, wel zo fijn!

Buienradar is beschikbaar voor iOS en Android.