Oogscanners komen vanuit science fictionverhalen naar de werkelijkheid

Oogscanners lijken alleen voor te komen in science fictionfilms, maar kunnen wel eens de overstap gaan maken naar dagelijks gebruik voor iedereen. Start-up EyeVerify heeft namelijk een techniek ontwikkeld, waarbij iedere smartphone met een camera gebruikt kan worden als oogscanner.

EyeVerify maakt hiervoor gebruik van de adertjes in je oog. Deze adertjes zijn voor iedereen uniek en bieden dan ook een goede mogelijkheid voor identificatie. De camera van je smartphone scant je oog en maakt een beeld van je oogaders, de manier waarop deze door je oog lopen en andere unieke biometrische gegevens.

Er is geen speciale technologie voor nodig om deze vorm van verificatie te kunnen gebruiken. Je hoeft alleen maar de camera voor je ogen te houden. Wanneer de smartphone trilt, weet je dat er een goede scan is gemaakt. Het systeem vergelijkt dit beeld met een template en logt je automatisch in wanneer de beelden overeen komen.

Het aantal wachtwoorden wat iemand moet onthouden kan hiermee drastisch omlaag gebracht worden. De makers van de EyeVerify denken dat deze technologie heel gemakkelijk verwerkt kan worden in bestaande apps en producten. In tegenstelling tot stemherkenning of vingerafdrukscans, is het hier niet nodig om extra te investeren in hardware.

Eyeverify heeft met deze manier van identificatie de ‘Get in the Ring’ competie in de Verenigde Staten gewonnen. Met alvast $10.000 in de achterzak komt de start-up morgen naar Rotterdam voor de finale met deelnemers uit de hele wereld. Hier kan EyeVerify nog eens 1 miljoen dollar aan fondsen binnenkrijgen.