‘Ook in een wereld vol met wearables zal de smartphone koning blijven’

Zelfs nu wearables en smart homes langzaam aan populariteit lijken te winnen zullen smartphones een belangrijke rol blijven spelen in ons leven. Sterker nog, smartphones zullen alleen maar meer centraal komen te staan. Dat stelt Olof Schybergson, CEO van Fjord, een ontwerp- en adviesbureau dat onderdeel uitmaakt van Accenture Interactive. En dit is waarom:

Een directe verbinding

De smartphone is cellulair en maakt al gebruik van Wifi; het apparaat is ontworpen om te verbindingen te leggen, data te uploaden en te downloaden. Veel wearables zijn – om verschillende redenen – niet direct verbonden met het internet en hebben hierdoor hulp nodig van een smartphone. Zo is een Pebble smartwatch niet heel erg ‘smart’ totdat deze via Bluetooth is verbonden is aan de data op je mobiele telefoon: de smartphone is hierbij dus een vereiste.

In een slimme ‘connected’ omgeving is je smartphone de meest universele tool om te identificeren wie je bent, waar je bent, en om tegelijkertijd conversaties aan te gaan. De kracht van de smartphone zit hem in de mogelijkheid om dit soort verschillende functies te combineren.

Klein, maar machtig

De smartphone is nu al een erg geavanceerd, draagbaar apparaat dat haarfijn met jou en de omgeving weet te communiceren. Dat in tegenstelling tot sommige wearables die weinig tot geen output – visueel of audio – geven. Denk bijvoorbeeld aan de Misfit Shine die slechts door middel van kleine lichtjes tracht te communiceren met zijn eigenaar.

Andere wearable apparaten, zoals Google Glass, zijn al een stuk geavanceerder; gebruikers kunnen bijvoorbeeld door middel spraakinvoer communiceren met het apparaat. Toch staat deze methode nog in zijn kinderschoenen en zijn er nog veel problemen waar gebruikers tegenaan lopen: ‘is er niet te veel achtergrondgeluid?’ of, ‘is het wel gepast om hardop te praten over dit onderwerp?’

De telefoon daarentegen is ontworpen rond stemgeluid. In tegenstelling tot spraakgestuurde wearables wordt het praten via de telefoon inmiddels al lang als natuurlijk beschouwd en vrijwel overal geaccepteerd. Vanuit deze belangrijke basisfunctie is de smartphone uitgegroeid tot een multifunctioneel en interactief apparaat, een basis die wearables niet hebben.

Een multifunctioneel Zwitsers zakmes

‘The Smartphone is here to stay,’ aldus Schybergson. De veelzijdigheid van de smartphone is niet te overtreffen door enig andere apparaat: het is een telefoon, wekker, horloge, televisie, agenda, camera, kaart, portemonnee, en nog veel meer, en dat in één!

Op de korte termijn zullen wearables niet in staat zijn om al deze elementen van de smartphone op een efficiënte manier te vervangen. Volgens Schybergson zullen wearables op twee manieren functioneren: als ‘raam’ naar onze smartphones, óf met een gespecialiseerde niche doel, zoals de Adidas miCoach smart watch doet.

Ook in slimme omgevingen zal de smartphone multifunctioneel inzetbaar zijn: één op de twee volwassenen in Amerika is in het bezit van een smartphone waardoor het een van de meest alomtegenwoordige technologieën is die de mens bij zich draagt.

Uiteindelijk zullen nieuwe wearable technologieën dus additief zijn: ze zullen de mogelijkheden van de smartphone uitbreiden, maar het apparaat zeker niet gaan vervangen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wearables en smart homes zullen de smartphone dus niet verdrijven maar het apparaat juist sterker positioneren als de ware digitale hub in het leven van de mens. Zoals Schybergson stelt: ‘De smartphone blijft koning’