Samsung’s volgende stap in biometrische beveiliging van smartphones: de irisscanner

Een wachtwoord dat uit cijfers en letters bestaat is niet langer van deze tijd. Steeds meer tech-fabrikanten zoeken naar nieuwe, veiligere manieren waarop gebruikers hun apparaten kunnen beschermen. We zien dan ook steeds meer mobiele apparaten op de markt verschijnen die voorzien zijn van biometrische sensoren, hiervan is vooral de vingerafdrukscanner inmiddels een goede bekende.

Na Apple is ook Samsung over de brug en introduceerde het Zuid-Koreaanse bedrijf een vingerafdrukscanner op zijn laatste model, de Galaxy S5. Maar dit blijkt niet genoeg te zijn voor Samsung. Het bedrijf blijkt alweer een stap verder te kijken op het gebied van biometrische beveiligingstechnologieën, en heeft nu de irisscanner op het oog.

Het bedrijf nam al eerder patent op het integreren van een irisscanner in smartphones. In eerste instantie zal de technologie alleen verschijnen in de high-end smartphones van het bedrijf, maar het lijkt het er op dat Samsung zijn biometrische technologieën ook wil integreren in toekomstige low-end apparaten. Samsung stelt:

We’re looking at various types of biometric [mechanisms] and one of things that everybody is looking at is iris detection.

Aangezien Samsung nog maar net zijn eerste smartphone met vingerafdrukscanner heeft geïntroduceerd is het nog de vraag op welk termijn het bedrijf plant om nieuwe biometrische beveiligingstechnologieën zoals een irisscanner te gaan gebruiken in zijn toestellen.

Daarnaast rest ook nog de vraag of een irisscanner wel geschikt zou zijn voor op je smartphone, het is immers een apparaat dat je in een oogwenk (dat dan weer wel) wil kunnen activeren, en omdat je je smartphone vrijwel altijd in je handen hebt op dát moment lijkt een vingerafdrukscanner in mijn optiek een stuk efficiënter, sneller en makkelijker om je smartphone mee te ontgrendelen.