Ook Mercedes en Google krijgen goedkeuring voor zelfrijdende auto op openbare weg

In navolging van Audi hebben nu ook Mercedes en Google hun goedkeuring ontvangen om zelfrijdende auto’s te laten deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Waar de Duitsers beginnen met 2 voertuigen, zet Google direct 25 zelfrijdende auto’s op het asfalt.

Dit voorjaar werd al bekend dat de Amerikaanse staat Californië hun wegen open zou stellen voor zelfrijdende auto’s, mits zij voldeden aan een set van eisen.

Belangrijkste eisen waren onder andere het storten van een luttele $5 miljoen per voertuig in een schadefonds, alsmede het loggen van voldoende testritten met de auto’s op afgeschermde delen.

Die laatste eis zullen ze bij Google schamper om hebben gelachen. De afgelopen jaren klokte het bedrijf meer dan 1.1 miljoen schadevrije (!) kilometers met hun zelfrijdende auto’s.

Op het bureau van de staat zijn ze erg enthousiast over de nieuwe voertuigen, zo blijkt. “Autonome voertuigen zijn de toekomst van het verkeer, de impact op veiligheid en mobiliteit van onze inwoners is enorm”, aldus een woordvoerder van de DMV.

Overigens zal Google niet de opvallende ‘eitjes’ de weg op sturen. De Grote G deed de aanvraag voor in totaal 29 zelfrijdende Lexus SUV’s en kreeg uiteindelijk een goedkeuring voor 25. De Lexus’ zijn uitgerust met de bekende camera op het dak.

Wanneer de auto’s de weg op zullen komen is nog onduidelijk.