Ook de tractor wordt elektrisch dankzij John Deere

We hebben al elektrische auto’s, fietsen en motoren, dus waarom geen tractor? Dat moet het bedrijf John Deere ook gedacht hebben, want zij een elektrische tractor genaamd SESAM gemaakt. Dit schrijft Elektrek.

De tractor krijgt een accupakket met twee elektrische motoren van ieder 150kWh. Daarmee is de totale output dus 300kWh, veel meer dan bijvoorbeeld een Tesla die 100kWh biedt. Logisch, want een tractor moet veel zwaardere klussen aan kunnen gaan, bijvoorbeeld een veld omploegen. Normaal gesproken gebeurt dit met een flink vervuilende dieselmotor, maar een elektrische variant is natuurlijk veel beter voor het milieu.

Groot voordeel van de opbouw van het accupakket is dat als één van de motoren uitvalt, je op halve kracht verder kunt gaan. Daarnaast hebben de motoren weinig onderhoud nodig en ze kunnen langer meegaan. In totaal kan het voertuig 55 kilometer rijden op een acculading, waarna je hem drie uur moet opladen.

Nadeel is echter dat de tractor behoorlijk luidt is. Natuurlijk zijn de meeste tractors vrij luidt, maar deze klinkt toch echt anders. Meer alsof er een gigantische luchtturbine op zit. Hoe dat precies klinkt, kun je in de video hieronder horen.

De bedoeling is dat de tractor volgend jaar tijdens de International Agribusiness Show in Parijs wordt gepresenteerd. Dan kunnen we de tractor dus in het echt zien.