Deze oortjes laten je een bericht versturen door te knipogen

Nu onze smartphones een belangrijk onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, gebruiken we liever niet altijd onze handen om het te besturen. Zo raak je je scherm liever niet aan tijdens het rijden of het fietsen. Spraakbesturing is al een mooie oplossing hiervoor, maar niet altijd even prettig als je in een stille ruimte zit. Maar wat nou als je je telefoon kon besturen met gezichtsuitdrukkingen?

In een Duits onderzoek hebben normale oortjes elektrodes gekregen die het merken als de vorm en de elektrische velden in je oorkanaal veranderen. Dit gebeurt als jij bijvoorbeeld glimlacht of verdrietig kijkt. Op dit moment herkent het systeem vijf verschillende uitdrukkingen: glimlachen, knipogen, je hoofd naar rechts draaien, je mond openen en een “sst”-geluid maken. Het systeem herkent deze uitdrukkingen in 90 procent van de gevallen goed.

En wat kun je daar dan mee? Simpel gezegd: die gezichtsuitdrukkingen zijn te gebruiken om je telefoon te besturen. Stel je voor: je wilt een emoji van een knipoog naar iemand versturen en het enige wat je hoeft te doen is knipogen. Wil je scrollen? Beweeg dan je hoofd op en neer.

Gevoeligheid

Nadeel is natuurlijk dat je er misschien wat vreemd uitziet als je in het wildeweg gaat zitten knipogen en je hoofd allerlei kanten op gaat bewegen. Daarnaast moet de technologie niet te gevoelig zijn, want dan verstuur je misschien wel elke keer dat je glimlacht een berichtje naar iemand. Maar het idee is in ieder geval interessant.

Geheel nieuw is het concept overigens niet. Bragi toonde afgelopen november nog een stel oortjes waarmee je je gezicht in een touchpad veranderd. Tik je op je gezicht, dan haal je de digitale assistent naar voren. Groot verschil met dit project is dat de oortjes van Bragi geen kleine veranderingen als glimlachen opmerkt, het werkt alleen met tikken op je huid.

Met het Duitse project wordt nog volop geëxperimenteerd, dus verwacht voorlopig niet dat de oortjes op de markt komen. Maar misschien is dit wel de volgende stap naar een goede hands-free interactie met je telefoon.