Numrush

OpenAI: Hoe Elon Musk kunstmatige intelligentie voor iedereen toegankelijk wil maken

OpenAI, een initiatief van onder anderen Elon Musk om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie opener en transparanter te maken, is deze week met een publieke beta gestart. Hierbij speelt de computer potjes Go, maar gaat hij ook in oude Atari-games en met robotbediening aan de slag.

De beta van OpenAI Gym helpt ontwikkelaars met het maken van hun eigen zelflerende computeralgoritmes, die ingezet kunnen worden om allerlei situaties te benaderen. Zo kan een computer leren om in theorie alles te doen – mits een ontwikkelaar er tijd in stopt om hem dit te leren.

Volgens OpenAI zijn de kunstmatige intelligenties perfect voor scenarios waarin een traditioneel computerprogramma niet werkt. In een blogpost beschrijft het bedrijf zijn beta-software als volgt:

Algoritmes die ‘reinforced learning’ (RL) gebruiken doen het goed in veel moeilijke omgevingen. RL kent een lange geschiedenis, maar pas sinds recente ontwikkelingen met deep learning was er veel specifiek, technisch werk voor nodig. De Atari-resultaten van DeepMind, BRETT van Pieter Abbeel’s groep en AlphaGo gebruikten allemaal RL-algoritmes die niet teveel assumpties maakten over hun omgevingen. Die kunnen dus in veel verschillende settings worden gebruikt.

In de beta wil OpenAI zijn software zoveel mogelijk situaties voorschotelen die als benchmarks dienen. Zo weten we binnenkort zeker of de software in bepaalde situaties goed van pas komt.

AI voor iedereen

Die open benadering van het AI-bedrijf is ontzettend interessant. Iedereen mag met OpenAI aan de slag om de deep learning-algoritmes te testen. Het zorgt er aan de ene kant voor dat het bedrijf toepassingen van zijn software via anderen kan testen, maar dit open karakter maakt de techniek ook voor iedereen toegankelijk. Een paar maanden terug waren we onder de indruk omdat een computer professioneel Go kan spelen, maar dankzij OpenAI kan wellicht iedereen binnenkort zo’n kunstmatige intelligentie bouwen.

Ook na de beta zal OpenAI zijn software breed beschikbaar stellen. Zo wil het bedrijf bijvoorbeeld onderzoekers helpen, die dezelfde standaard voor algoritmes kunnen benutten. En dat allemaal gratis: iedereen die OpenAI’s platform wil gebruiken hoeft geen cent te bepalen.

Talent

Dat klinkt wellicht als een wat holle belofte, maar vergeet niet: ondernemer Elon Musk (Tesla, SpaceX) investeert flink in de groei van OpenAI. Daarnaast schuilt er aardig wat talent in het team van OpenAI. Wired sprak bijvoorbeeld met Wojciech Zaremba, een onderzoeker die voor hij begon stage liep bij zowel Google als Facebook.

Toen OpenAI begon te vormen, probeerden meerdere grote techbedrijven hem wegens zijn talent weg te pikken. Er werd maar liefst twee tot drie keer het gebruikelijke salaris geboden. Volgens Microsoft Research-vicepresident Peter Lee kost een goede AI-onderzoeker inmiddels meer dan een quarterback bij een American Football-team.

Zaremba sloeg de banen af, omdat hij bij OpenAI iets anders kon doen dan bij gewone techbedrijven. Hij mag zich volledig richten op de lange termijn, waarbij hij zich nooit druk hoeft te maken over targets of kwartaalcijfers. Dat laat zien hoe OpenAI ervoor staat: het bedrijf wil niet snel een product naar buiten pompen, maar de uiteindelijke standaard voor deep learning neerzetten.

Sterker nog: de flinke smakken geld die Zaremba werden aangeboden, vond hij alleen maar vervelend. Hij had het idee dat Google en Facebook hiermee alleen wilden voorkomen dat hij bij OpenAI een platform zou neerzetten, omdat ze zelf een monopolie op deze markt wilden bemachtigen.

De hyperloop van kunstmatige intelligentie

OpenAI doet verdraaid veel denken aan andere initiatieven van Elon Musk. De techbaas wil niet een simpel product maken, maar hoopt een nieuwe standaard op een markt te maken. Zo wil hij met Tesla de elektrische auto de norm maken, terwijl hij met de hyperloop een nieuw vervoersmiddel wil introduceren. Musk denkt niet in producten, maar in platformen. En dat kan kunstmatige intelligentie wel eens flink op weg helpen.