Oppenheimer-regisseur Christopher Nolan: Ik wil een horrorfilm maken

Christopher Nolan en Cillian Murphy

Momenteel staat hij vooral in de schijnwerpers vanwege zijn film Oppenheimer, maar regisseur, schrijver en producer Christopher Nolan is bekend van veel meer steengoede films. En nu is hij op zoek naar een nieuw project. Mogelijk een horrorfilm, zegt hij zelf. En een horrorfilm van Nolan, dat kan veelbelovend zijn.

Met films als Tenet, Interstellar, Inception, The Dark Knight-trilogie, Memento en nu Oppenheimer is Christopher Nolan een begrip in de filmwereld. Zijn status is zelfs zo enorm, dat acteur Matt Damon – die eerder al in de Nolan-film Interstellar zat – vertelde dat hij zijn vrouw beloofde om een pauze te nemen van werk, tenzij Christopher Nolan zou bellen. En Nolan belde: Matt Damon speelt ook in de film Oppenheimer.

We kunnen dus wel zeggen dat Nolan enorm goede en bijzondere films maakt, vaak met een niet-lineair verhaal en een flinke plottwist of onthulling in de film. En deze man is dus op zoek naar een nieuw project, mogelijk in een genre dat hij nog niet eerder heeft aangepakt: horror. Dat werd duidelijk tijdens het British Film Institute-evenement afgelopen week, weet Variety. Daar vroeg iemand in het publiek namelijk of Nolan een horror-film zou willen maken, waarop Nolan dus bevestigend antwoordde.

Goed verhaal nodig

Concreet gaf Nolan aan dat Oppenheimer ook al horror-elementen heeft, omdat dit goed bij het onderwerp past. “Ik denk dat horrorfilms erg interessant zijn, omdat ze sterk leunen op beeldende elementen. Het draait echt om viscerale reacties op dingen. Dus ik zou het geweldig vinden om op een gegeven moment een horrorfilm te maken”, aldus de filmmaker. Maar dat wordt dan niet zomaar een horrorfilm, benadrukt Nolan. Hij wil zich alleen aan zo’n project wagen als er een echt goed verhaal is. “En die zijn moeilijk te vinden. Dus ik heb nog geen verhaal gevonden dat zich daarvoor leent.”

De regisseur en schrijver erkent verder dat er enorm veel horrorfilms gemaakt worden. “Dat zijn films met veel somberheid en veel abstractie. Ze hebben veel eigenschappen die Hollywood liever niet in films stopt, maar in dit genre is het juist toegestaan”, aldus Nolan.

Of dat ook het geval wordt in Nolans horrofilm, dat weten we natuurlijk pas als deze er ooit komt. En dan moet hij dus eerst een goed verhaal vinden.

Foto: Shutterstock