Oppo Find X5 Lite is een stijlvol toestel met een verrassend prijskaartje

Zoals we intussen haast zijn gewend komt elke vlaggenschip introductie van smartphones in drieën. Zo ook voor de Oppo Find X5-series, die naast de ‘standaard’ ook in een Pro- en een Lite-variant verschijnt.

Waar de standaard en Pro-varianten met een prijskaartje van respectievelijk €999 en €1299 de strijd aan moet gaan met de bovenkant van de markt, mikt Oppo met de Lite (€499) op het middensegment. Daar is het intussen drukker dan pakweg 3 jaar geleden en is het aan de fabrikanten om het verschil te maken in een bijzonder beperkt budgetvenster.

Stijlvol op het oog, iets minder luxe in de hand

Bij Oppo hebben ze daar al sinds jaar en dag een handig truukje voor. Ook de mid-range toestellen van de Chinese fabrikant worden ontworpen met de hoogste designstandaarden in gedachten. Je krijgt immers maar één kans op die eerste indruk.

Zo ook bij de Oppo Find X5 Lite, die op het oog weer bijzonder stijlvol oogt. Het 6.4 inch scherm is over de volledige voorkant, slechts een punch hole selfie-cam die het beeld onderbreekt. De achterkant van het toestel springt ook direct weer in het oog. Oppo heeft een duidelijke signatuur als het gaat om de kleuren en ook de X5 Lite heeft weer zo’n prachtige schakering.

Toch valt het verhoogde, asymmetrische camera-eiland direct op in minder positieve zin. Eigenlijk het gevolg van de plastic achterkant, die toch wat afbreuk doet aan die eerste stijlvolle indruk. Begrijp me niet verkeerd, de telefoon is licht en dun, maar voelt daardoor ook direct ietwat kwetsbaar. Oppo levert dan wel direct een transparant hoesje mee, wat je toestel weliswaar beschermt (dus doen!) maar ook direct iets van die luxe uitstraling wegneemt.

Foto via Oppo

Prettig turen

Met 6.4 inch ligt de Oppo X5 Lite prettig in de hand, maar heb je ook genoeg schermoppervlak om ook onderweg nog even naar je favoriete serie te spieken.

De X5 Lite heeft een AMOLED-scherm tot zijn beschikking, maar net als bij de Reno 6 is de verversingssnelheid beperkt tot 90Mhz. Dat zal niet voor iedereen direct een dealbreaker zijn, maar ook in het middensegment vinden we intussen toch genoeg toestellen met een 120Mhz scherm.

Het zal echter voor veel gebruikers niet direct opvallen, het is namelijk verder prima turen naar het scherm van de Oppo X5 Lite. Met een resolutie van 2400×1080 kijk je zonder problemen je favoriete series en dankzij de 180Mhz Touch Sampling Rate kun je jezelf ook nog eens overtreffen in je favoriete casual game.

Lite in de hardware

Dan zal je casual game overigens niet te veel mogen vragen van de hardware, want met name in de rekenkracht zien we de Lite in de Oppo Find X5 Lite terug. Waar de X5 en X5 Pro zijn uitgerust met een Snapdragon 888-processor, vinden we in de Lite een Mediatek Dimensity 900 met 8GB RAM. Prima voor dagelijks gebruik en een groot deel van de apps die je daar bij nodig hebt, maar een echt werkpaard is het niet.

Ook qua geluid is het geven en nemen. Het volume van de speakers is aanzienlijk hoog voordat de eerste vervorming optreedt. Maar echt warm of vol klinkt het ook niet direct. Nou zou ik het sowieso niet aanraden om muziek, series of games te beluisteren via de speakers van welke smartphone dan ook en dus is het een groot pluspunt dat de Lite met een headphone jack komt.

Eigenlijk altijd dik op orde bij Oppo: de batterij en dan met name de SuperVOOC-oplader. De 4500 mAh batterij kan in principe een volledige dag mee zonder laden, zo’n 20 uur. Mocht je toch zonder komen te zitten, dan zorgt de 65W snellader er voor dat je binnen een half uur weer volledig opgeladen bent.

Conclusie

Er is niet veel opvallends te benoemen aan de Oppo Find X5 Lite als je de recente introducties van Oppo een beetje hebt gevolgd. En misschien is dat wel het meest opvallende feit: ook de Find X5 Lite is een mooi ontworpen toestel, waarbij de enige beperkingen die je jezelf oplegt onder de motorkap te vinden zijn.

De Oppo Find X5 Lite moet het doen met iets minder rekenkracht en een mindere camera-setup, maar geniet ook de volledige voordelen van een strakke ontwerplijn en de SuperVOOC-oplader. Ook niet vervelend: je krijgt gegarandeerd nog 3 jaar software- en 4 jaar veiligheidsupdates na aanschaf.

Het landschap van de mid-range is de afgelopen jaren wel flink verandert en dus komt het prijskaartje van de Oppo Find X5 Lite toch anders binnen. Want met een bedrag van €499 zullen budget-bewuste kopers zich al snel realiseren dat goedkopere smartphones op de markt zijn met dezelfde prestaties óf er met een minimale extra besteding ook al upgrades te vinden zijn qua specs.

De Oppo Find X5 Lite is vanaf €499,- te koop bij onder andere Bol.com en Coolblue.