Oprichter stelt dat Ethereum binnen een paar jaar even groot is als Visa

Ethereum

Vitalik Buterin, de oprichter en bedenker van Ethereum, stelt dat zijn cryptovaluta en blockchain binnen enkele jaren even groot zijn als Visa. Dat zegt hij tegenover TechCrunch.

Volgens Buterin zijn er nu twee soorten mensen in de wereld. “Er is een gemiddeld persoon die al van bitcoins gehoord heeft en een gemiddeld persoon die er niet van gehoord heeft.” Het idee achter zijn cryptovaluta is echter dat er meer mogelijkheden komen voor blockchain (de techniek achter bitcoin en Ethereum), waardoor er iets gemaakt wordt waar iedereen over wil horen.

“Een goede blockchain-applicatie is iets wat decentralisatie nodig heeft en een vorm van gedeeld geheugen”, aldus Buterin. En dat is dan ook exact wat hij aan het bouwen is. Hij hoopt bovendien dat anderen dat ook gaan bouwen met het Ethereum-netwerk.

Te langzaam

Maar op dit moment is het netwerk nog te langzaam voor de meeste normale applicaties. “Bitcoin verwerkt iets minder dan drie transacties per seconde. Ethereum zit op vijf per seconde. Uber geeft twaalf ritjes per seconde. Het kost nog wel een aantal jaar voor blockchain klaar is om Visa te vervangen.”

Zijn visie is echter niet dat alles op blockchain moet draaien, maar dat veel dingen dat wel kunnen. “Je zou StarCraft op blockchain kunnen laten draaien”, stelt Buterin. “Een hoog niveau van beveiliging en de mogelijkheid om te schalen laat het toe om verschillende dingen bovenop blockchain te laten draaien. Ethereum is een veilig basislaag die niet veel features heeft.”