Wereldrecord: Elektrische bus Proterra rijdt 1770 kilometer op een acculading

Proterra

Het bedrijf Proterra heeft een nieuw record gebroken. Het bedrijf plaatste twee batterijen op zijn bus van 18 ton en reed maar liefst 1770 kilometer op een enkele lading. Dat meldt Quartz. Ter vergelijking: de Tesla Model S haalt 885 kilometer op een acculading.

Het record werd behaald op 4 september op de Navistar Proving Grounds in Indiana. Guinness World Records waren niet aanwezig, maar Navistar mocht handelen als een officiële, onafhankelijke observant. Het record is dus geldig.

Overigens gaat het die afstand waarschijnlijk niet nodig hebben als de bus daadwerkelijk gaat rijden. Dan zou het voertuig namelijk maximaal ongeveer 563 kilometer rijden en te maken hebben met het verkeer in de stad. Maar nu de actieradius groot genoeg is, kan het bedrijf zich gaan richten op de prijs van de bus.

50.000 dollar per jaar

En die zijn positief voor vervoerders. Volgens Proterra kunnen zij namelijk bijna 50.000 dollar per jaar besparen op benzine of diesel en onderhoudskosten.

De standaard bussen van Proterra met een actieradius van ongeveer 321 kilometer betaal je 500.000 dollar. Die zou je echter in vijf jaar terug hebben verdiend. Bovendien gaan de kosten voor elektrische voertuigen nog verder dalen. Naar verwachting betaal je voor een dergelijke bus minder dan de huidige dieselvarianten.