OrCam geeft mensen met visuele beperking weer vermogen te lezen

Wie de kranten openslaat of de blogs er op nakijkt ziet naast veel (nerd)liefde voor gadget zoals Google Glass ook veel weerstand. Maar wat nu als het apparaat een visuele beperking zou kunnen opheffen of verminderen? Het Israelische OrCam probeert precies dat. Op indrukwekkende wijze.

De Israelische Liat Negrin loopt de supermarkt binnen, pakt een blik groenten op en leest zonder moeite de kleine letters op de verpakking. Opmerkelijk, omdat Negrin al vanaf haar geboorte een afwijking heeft aan haar gezichtsvermogen.

Wie dichterbij kijkt, ziet dat Negrin een geheim wapen had in deze situatie. Op haar bril draagt de vrouw een kleine camera van het bedrijf waar ze toevallig ook voor werkt; OrCam. De camera is via een draadje oor verbonden met een speakertje dat via botgeleiding werkt en een computer op het formaat van een smartphone in haar broekzak.

De OrCam herkent momenteel alleen Engelse teksten en komt op zo’n $2500. Dat is een gemiddelde prijs voor een hoorapparaat uit het duurdere segment.

Het grote verschil tussen ontwikkelingen als Google Glass en deze OrCam zijn het feit dat de gebruiker in dit geval geen extra display heeft om aanvullende informatie te tonen, maar het apparaat veel verder is op het gebied van beeldherkenning.

Bij OrCam twijfelen ze niet aan het feit dat ze binnenkort grootse successen kunnen boeken. Volgens het bedrijf zijn wereldwijd meer dan 342 miljoen mensen visueel beperkt en zouden zij geholpen zijn met de oplossing van OrCam.