Origamirobots leren kinderen om te programmeren

Kamigami

Verwacht niet dat je de Kamigami-robot kunt bestellen en direct daarna kunt besturen. Kopers krijgen namelijk alleen maar een fikse bouwplaat toegestuurd, met daarbij de bijbehorende opdrachten. Aan jou de taak om hem helemaal zelf in elkaar te zetten.

Op deze manier willen de makers aan kinderen leren om zelf apparatuur in elkaar te zetten, en om vervolgens te programmeren. Wat de Kamigami doet bepaal je namelijk ook helemaal zelf, vanuit een bijbehorende app. Hierin kan je bepaalde processen over het scherm vegen, om zelf de persoonlijkheid van het robotje vorm te geven.

Hoe reageert de robot op bewegingen die worden opgevangen door ingebouwde sensoren, en hoe beweegt hij rond? Heb je er meerderen, dan kun je de robots zelfs leren hoe ze met elkaar omgaan. De Kamigami leert je geen volwaardige programmeertaal, maar geeft wel aan hoe code precies werkt in robotica.

De makers noemen Kamigami een origamirobot. Een term die niet alleen te danken is aan de papieren bovenkant: ook het frame van de Kamigami bestaat uit een speciaal, vouwbaar materiaal. Het gaat volgens de makers om een buigzaam maar extreem stevig soort plastic, waar een patent op is aangevraagd.

De Kamigami kan op Kickstarter worden besteld, waar de makers 50.000 dollar hopen in te zamelen. Steek je 49 dollar in het project? Dan krijg je in maart 2016 je eigen origamirobot toegestuurd. Voor een tientje meer krijg je een tweede behuizing, en komt hij al in januari.