TU Delft wint World Solar Challenge nipt van Twente

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft vannacht de World Solar Challenge gewonnen en versloeg het andere Nederlandse team, Solar Team Twente, met slechts twee minuten. Het is bijzonder dat twee Nederlandse universiteiten samen bovenaan eindigen met zo’n beperkt verschil.

Het idee van de World Solar Challenge, die elke twee jaar wordt gehouden in Australië, is dat studententeams een zonneauto bouwen en daarmee zo snel mogelijk een afstand van 3000 kilometer afleggen. De auto’s worden ieder jaar geavanceerder en de teams raken meer aan elkaar gewaagd, zo bewijzen de tweede Nederlandse teams maar weer.

De race begon zondag en in eerste instantie pakte het team uit Enschede de voorsprong. Gisteren haalde Delft ze in. Vandaag was nog een spannende dag, zegt het team tegen het ANP:

Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen. Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig.

De World Solar Challenge bestaat uit drie veschillende klasses met verschillende eisen aan de auto’s. Delft en Twente deden mee aan de Challenger-klasse voor ‘raceauto’s’ op zonne-energie. Het derde Nederlandse team dat in Australië rondrijdt is van de TU Eindhoven, maar zij doen mee aan Cruiser-klasse voor gezinsauto’s op zonne-energie. Ze staan op dit moment op de tweede plaats met nog zo’n 600 kilometer te gaan en een verschil van een kwartier met de nummer 1.