Ouders volgens eigen kinderen teveel bezig met technologie

Ouders in Zweden zijn teveel bezig met hun smartphone en te weinig met hun kinderen. Dat blijkt althans uit een onderzoek onder kinderen in het Scandinavische land.

Liefst 33% van de ondervraagde kinderen vond dat hun vader of moeder te veel tijd per dag besteed aan de smartphone, tablet of laptop. Een opvallend uitgesproken mening van de Zweedse kroost.

Uit het onderzoek bleek ook dat 20% van de ouders in Stockholm en omliggende gemeentes hun kind wel eens uit het oog is verloren doordat ze geconcentreerd bezig waren met hun telefoon. Zweden kent de op-één-na hoogste adoptiegraad als het gaat om smartphones: liefst 63%.

Het onderzoek heeft in ieder geval tot een storm van reacties geluid, zowel in het land als buiten de landsgrenzen. Zo laat een opvoedkundige in de Britse Guardian weten dat deze uitkomst een nadelige impact kan hebben op de taalkundige ontwikkeling van de kleintjes:

Of course it will affect their emotional development . . . [Also] I encourage parents to use language during their daily activities, and give their children new words all the time. If parents are more interested in using their mobile phones, I think it will have a bad effect on the language development of their children.

Meer over het onderzoek en de reacties lees je hier. Ik ben vooral benieuwd hoe het Zweedse onderzoek zich zou verhouden in vergelijking met andere Europese landen.