Overheid stopt uit voorzorg met antivirussoftware Kaspersky

De antivirussoftware van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab wordt niet langer door de Rijksoverheid gebruikt. Dat heeft het kabinet besloten, stelt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een Kamerbrief. Het gebruik van de software wordt nu uitgefaseert.

Het kabinet is bang dat de software door Rusland gebruikt wordt voor spionage. “Hoewel er geen concrete gevallen van misbruik in Nederland bekend zijn, kan dit niet worden uitgesloten”, aldus Grapperhaus. Ook verwijst hij onder meer naar Russische offensieve digitale activiteit, die onder meer op Nederland gericht zou zijn.

Daarnaast spreekt de minister over Russische wetgeving die bedrijven uit het land verplicht om de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen als zij daarom vragen. “Deze voorzorgsmaatregel ziet alleen op het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky binnen de Rijksoverheid, de vitale infrastructuur en ABDO-bedrijven, en dus niet op andere producten of diensten van dit bedrijf.”

Kaspersky

Ook in de Verenigde Staten is de antivirussoftware van Kaspersky in de ban gedaan. De autoriteiten daar zijn net als de Nederlandse overheid bang dat de software door Rusland gebruikt wordt voor spionage. Het bedrijf zelf verklaarde eerder al ze “geen enkele overheid helpen of zal helpen bij offensieve inspanningen in het digitale domein”.

Een maand na de ban van de VS kwam naar buiten dat de antivirussoftware van Kaspersky door Russische staatshackers gebruikt werd om te spioneren op de Verenigde Staten. De Russische firma stelde echter dat het “niet betrokken was” bij en “geen enkele kennis” heeft over de situatie.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0.