Oxford wil in 2035 volledig emissievrije stad zijn

De raadsbesturen van de Britse stad Oxford en de provincie Oxfordshire hebben een voorstel getekend dat benzine- en diesel auto’s vanaf 2020 verbant.

Een schone toekomst

Het voorstel maakt onderdeel uit van een nieuw plan om ’s werelds eerste volledig uitstoot vrije zone te creëren. Het is de bedoeling dat in het jaar 2035 het stadscentrum van Oxford volledig vrij is van vervuilende auto’s, zo meldt Engadget vandaag.

De nieuwe plannen van Oxford en Oxfordshire raken zelfs het openbare vervoer. Zo mogen vervuilende bussen en taxi’s alleen nog maar rijden in zes straten en worden zij uit de rest van de stad geweerd. Raadsleden willen met de nieuwe strategie om uitlaatgassen uit de stad te weren de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Fiets-stad Oxford

De stad van Oxford heeft al langer als doel om een ‘fiets-stad’ te worden. Zo werd de uitstoot in de stad in de afgelopen tien jaar teruggebracht met 36.9 procent. Toch slaagt de stad er nog steeds niet in de opgestelde doelstellingen van de Europese Unie te halen. Met de nieuwe maatregels zouden de broeikasgassen in de meest vervuilende straat van Oxford City, George Street, teruggebracht kunnen worden met 74 procent.

De stad en provincie willen volgende week al beginnen met een 6-weekse openbare consult, waarin mensen worden uitgenodigd mee te denken met de nieuwe plannen. Oxford en Oxfordshire krijgen van de Britse regering al een aardig steuntje in de rug. Zo werd hen twee fondsen van 500,000 en 800,000 pond verleend om oplaadpalen voor elektrische taxi’s en burger auto’s te plaatsen. Met de nieuwe plannen komt een elektrische toekomst steeds dichterbij.