Panasonic toont robot die was opvouwt

Hoe handig zou het zijn als een robot de was voor je doet, inclusief het opvouwen er van? Panasonic heeft, samen met twee andere Japanse bedrijven, zo’n robot gebouwd en getoond aan het publiek op de 2015 Combined Exhibition of Advanced Technologies in Tokio. De robot heeft de naam Laundroid meegekregen en moet in 2019 op de markt komen.

De Laundroid kan omgaan met allerlei soorten kledingstukken en bijvoorbeeld ook handdoeken. Hele grote stukken wasgoed, zoals beddengoed zijn helaas nog wat te hoog gegrepen. Ook is hij niet erg snel, maar het idee is dat je hem ’s avonds aan het werk zet en je was ’s ochtends netjes opgevouwen voor je klaar ligt.

Tijdens de demonstratie in Tokio werd niet duidelijk hoe hij precies werkt, omdat er simpelweg een wit shirt een donkere kast inging en er daarna gevouwen weer uitkwam. Wat voor technologie er precies in de kast zat, bleef onduidelijk.

Het uitvoeren van fysieke handelingen die niet continu precies hetzelfde zijn is erg lastig voor robot en daarom de Laundroid best wel een doorbraak. Hoe lastig dit soort taken zijn voor een robot bleek wel toen onderzoekers probeerden om een robot een IKEA-kast in elkaar te laten zetten.