Pathé opent in december eerste 4D-bioscopen van Nederland in Amsterdam en Rotterdam

3D is zó 2017. Ja, dat kun je volgend jaar echt gaan zeggen. Vanaf december is er namelijk een geheel nieuw soort film te zien in Nederland: 4D. Pathé opent begin december in Amsterdam en Rotterdam zijn eerste zalen met 4D, dus volgend jaar kun je daar dit soort films gaan zien. Dat meldt Bright.

Bij 4D-films zie je niet alleen de film in 3D, maar beweegt bijvoorbeeld ook je stoel mee. Daardoor krijg je bijvoorbeeld het gevoel dat je vliegt of dat je duikt.

Daarnaast kunnen er geuren die met de scènes van de film te maken hebben verspreid worden en kunnen er weersimulaties komen. Kijk je dus naar een film over chocolade, dan ruik je straks misschien ook wel de chocolade. Misschien is het dan dus een goed idee om vooraf een voorraad in te slaan, zodat je geen honger krijgt.

De speciale zalen zijn echter wel kleiner. In totaal staan er 150 stoelen, met steeds vier stoelen naast elkaar. Ook moet je er wat meer voor gaan betalen, al zijn de exacte prijzen nog niet bepaald. Verder komen er speciale invalideplekken.

De eerste

Nederland heeft overigens niet de primeur met de 4D-bioscopen. In veel andere landen zijn deze er al. Maar voor Nederland is het wel de eerste keer dat we dit soort zalen krijgen. De zalen komen in Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé De Kuip in Rotterdam.