ACM: T-Mobile mag datavrije muziekbundel definitief blijven aanbieden

T-Mobile mag zijn abonnementen met datavrije muziek definitief blijven aanbieden. Het pakket is niet in strijd met Europese regelgeving. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten, meldt NU.nl. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom diende hier eerder een handhavingsverzoek over in.

In de bundel kost streaming via bijvoorbeeld Spotify en Apple Music geen extra MB’s. De vraag was echter of dit in strijd was met de regelgeving omtrent netneutraliteit. Volgens die regels mogen bepaalde soorten dataverkeer geen voorrang krijgen boven andere soorten internetverkeer. Maar zero-rating mag wel. Daarbij wordt een bepaalde soort dataverkeer vrijgesteld van kosten.

Activisten stellen echter dat dit ook in strijd is met netneutraliteit, want dit soort dataverkeer wordt alsnog voordeliger gemaakt. ACM vindt dat daar geen sprake van is. Belangrijk punt is dat T-Mobile geen onderscheid maakt tussen de verschillende muziekdiensten, maar alle vormen van muziekstreamen vrijstelt van kosten. De keuzemogelijkheid van de consument wordt volgens ACM daardoor niet beperkt.

Bits of Freedom

Bits of Freedom blijft van mening dat de datavrije muziekbundel van T-Mobile wel in strijd is met netneutraliteit. “Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling”, reageert Rejo Zenger, beleids­adviseur bij Bits of Freedom. Bits of Freedom zegt dan ook het besluit van ACM te zullen aanvechten.

Overigens bepaalde een rechter eerder ook al dat de muziekbundel niet in strijd is met de wet.