Numrush

Personeel Uber vertrekt na zoveelste schandaal in paar weken tijd

Het jaar begon voor Uber al slecht, nadat in januari 200.000 gebruikers de app van hun telefoon verwijderden na het #DeleteUber-debacle. Nu het jaar vordert komt het bedrijf er alleen maar slechter voor te staan. Na het zoveelste schandaal in korte tijd stapt steeds meer personeel op, omdat het zich niet meer in het bedrijf kan vinden.

De Financial Times meldt vandaag [€] namelijk dat recruiters en concurrerende bedrijven steeds meer sollicitanten zien die bij Uber willen vertrekken. De hoofdreden voor vertrek zou, na het zoveelste schandaal in korte tijd, een gebrek aan vertrouwen in het bestuur van het bedrijf zijn. Niet gek, want het bedrijf heeft er stormachtige en beschamende weken op zitten.

Die begonnen met de openbaringen van een voormalig werknemer van het bedrijf. Susan Fowler beschreef in een blogpost hoe ze in het jaar dat ze bij Uber werkte met seksuele intimidatie te maken kreeg door leidinggevenden.

Niet veel later lekte een video uit waarin CEO Travis Kalanick aan het eind van een rit te keer ging tegen een Uber-chauffeur. In reactie op de video liet Kalanick weten dat hij “moet veranderen als leider en op moet groeien”. Hoe hij dat wil doen is niet duidelijk, maar het zal snel moeten gebeuren om het slechte imago van Uber weg te kunnen poetsen.

Nog een schandaal

Want vlak voor het weekend onthulde de New York Times al het volgende schandaal: Uber gebruikt al jaren een tool waarmee het controles van de overheid kan ontwijken in regio’s waar de dienst verboden is. Greyball, zoals het programma heet, wordt al sinds 2014 gebruikt om autoriteiten te ontwijken. Met het programma konden controleurs geïdentificeerd worden die de dienst wilden gebruiken om bewijs tegen Uber te verzamelen.

Zo werd er onder andere gezocht naar Facebook-profielen van mogelijke controleurs om zo hun telefoonnummer te identificeren. Ook werd er gefilterd op goedkope smartphones die ze mogelijk zouden gebruiken en werden creditcardgegevens van overheidsdiensten verzameld. Met al die gegevens kregen verdachte accounts in de app auto’s te zien die er in werkelijkheid niet waren of een lege plattegrond zonder auto’s. Als ze dan via Uber een taxi bestelden zou dit niet lukken. Zo kon Uber ondanks dat het in een aantal steden verboden was toch zonder boetes opereren.

Uber ontkende de aantijgingen: volgens het bedrijf bestaat Greybull wel, maar wordt het voor andere doeleinden gebruikt. Tegenover persbureau Reuters zegt een woordvoerder dat het programma gebruikt worden tegen misbruik van concurrenten of van chauffeurs tegen gebruikers.

Personeel stapt op ondanks flinke bonussen

Gelijk met de onthullingen rond Greybull besloten security-researcher Charlie Miller en vice-president Product & Growth Ed Baker op te stappen – al is het onduidelijk of dit direct verband heeft met het programma. Na deze twee grote namen volgden er dus – zoals de FT meldde – meer werknemers die het vertrouwen in het leiderschap van Kalanick en co verloren zijn.

Op afstand lijkt dit een logisch gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen weken, maar recruiters laten aan de FT weten dat “het historisch gezien moeilijk is om personeel van Uber te rekruteren”. Dit heeft er mee te maken dat personeel van Uber aandelen uitgekeerd krijgt wanneer ze vier jaar of langer bij het bedrijf blijven. Dat kan zomaar oplopen tot honderdduizenden dollars. “Vanuit puur financieel perspectief moet Uber dus een vreselijke plek zijn om te werken, voordat ze vertrekken.”