Uber doet ‘urgent onderzoek’ naar claim seksuele intimidatie van voormalig medewerker

Uber start een ‘urgent onderzoek’ naar seksisme en seksuele intimidatie binnen het bedrijf, zo maakte directeur Travis Kalanick via Twitter bekend. Het onderzoek is een reactie op een blogpost van Susan Fowler, die eerder bij Uber werkte. Zij zegt vanaf dag één te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een manager.

Fowler begon in november 2015 bij Uber als ingenieur. “Op mijn eerste officiële dag in het team stuurde mijn nieuwe manager me een aantal berichten via het chatprogramma van het bedrijf. Hij zei in een open relatie te zitten. Zijn vriendin zou gemakkelijk nieuwe partners vinden, maar hij niet”, aldus de voormalige medewerkster in haar blog. ”

Hij probeerde niet in de problemen te komen op werk, maar kon dat niet voorkomen omdat hij zocht naar vrouwen om seks mee te hebben. Het was duidelijk dat hij probeerde mij te overtuigen om seks met hem te hebben.”

Geen maatregelen

De ontwikkelaar zegt screenshots te hebben gemaakt van het gesprek en een melding te hebben gemaakt bij de HR-afdeling. Die afdeling zou echter geweigerd hebben hem aan te pakken, omdat hij goede beoordelingen had gehad.

Daarnaast zou er nooit eerder een melding over hem zijn binnengekomen. Maar in de maanden daarna bleken ook andere vrouwen klachten te hebben ingediend tegen de manager. Hier werd echter niets aan gedaan. En dat zou gevolgen hebben gehad: “Toen ik bij Uber ging werken bestond mijn afdeling voor een kwart uit vrouwen. Toen ik wegging was dit minder dan zes procent.”

Ongelijke behandeling

Fowler zegt bovendien te maken te hebben gehad met ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. Voor de vrouwen op haar afdeling werden bijvoorbeeld geen leren jassen besteld, terwijl de mannelijke medewerkers die wel kregen. Volgens de directeur van de afdeling zat er korting op de mannenjassen. Het kleine aantal vrouwen kon niet verwachten dat er voor hen duurdere jassen werden gekocht, aldus de directeur.

“Ik e-mailde dat Uber vast wel ruimte in haar budget kon vinden om leren jassen voor de zes vrouwen te kopen, aangezien ze het ook voor meer dan 120 mannen konden doen. De directeur reageerde met dat als we echt gelijk behandeld wilden worden, dat we dat zouden krijgen door de jassen niet aan te nemen”, aldus Fowler.

“We werden verteld dat als we leren jassen wilden, we jassen moesten vinden die even duur waren als de prijzen voor de herenmodellen.” Fowler maakte een melding van het gedrag van de directeur, waarop haar manager haar dreigde te ontslaan. In december vorig jaar stapte Fowler op en ging ze werken bij Stripe.

Onderzoek

Kalanick vindt de praktijken uit het verhaal van Fowler “weerzinwekkend en tegen alles waar wij in geloven”. De directeur van het bedrijf heeft HR-directeur Liane Hornsey opgedragen onderzoek te doen naar de incidenten.

Ook Arianna Huffington, oprichter van de Huffington Post en lid van de raad van bestuur van Uber, werkt mee aan het onderzoek.