Een petitie tegen de controversiële Britse spionagewet heeft genoeg steun gekregen om in het parlement besproken te worden. De drempel van minstens 100.000 handtekeningen werd vandaag gehaald. Op het moment van publicatie van dit artikel is voor de petitie meer dan 122.000 keer steun uitgesproken.
Met het bezwaarschrift proberen de initiatiefnemers een halt toe te roepen aan de Investigatory Powers Bill. Deze wet werd deze maand goedgekeurd door het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Voordat de wet formeel in werking kan treden, moet de koningin ook nog haar toestemming geven. De verwachting is dat dat de komende weken gebeurt, mogelijk nog dit jaar.
Nu de petitie meer dan 100.000 keer gesteund is, wordt het House of Commons, de Britse Tweede Kamer, verzocht de wet te bespreken. Desondanks kan het parlement dat verzoek ook naast zich neer leggen.
Investigatory Powers Bill
De Investigatory Powers Bill omschrijft de bevoegdheden van inlichtingendiensten in het Verenigd Koninkrijk. Om criminelen op te sporen, mogen zij op grote schaal inwoners afluisteren. De initiatiefnemers van de petitie vinden de rechten die de geheime diensten hebben echter ‘een absolute schande voor zowel de privacy als vrijheid’ van Britse burgers.
In de gemoderniseerde wet staat onder meer dat internetproviders in het Verenigd Koninkrijk de browsergeschiedenis van hun klanten een jaar lang moeten bewaren. Daarnaast worden de bevoegdheden van de inlichtingendiensten om grote hoeveelheden communicatieverkeer af te tappen gehandhaafd. Volgens de overheid is dat nodig om de veiligheid van Britse burgers te waarborgen.