Philips wil je vitale functies monitoren met een camera

Het klinkt als iets uit een sci-fi-film, maar als het aan Philips ligt is het straks werkelijkheid. De fabrikant is bezig met een contactloos monitoring-systeem, dat je hartslag en ademhaling in de gaten houdt zonder je aan te raken. Het systeem werd tijdens de Innovation Experience van Philips in New York getoond.

Je vitale functies worden gemonitord via een camera, die de beelden vervolgens naar een computer stuurt. Op die computer draait software van Philips die veranderingen in je huidskleur herkent die niet zichtbaar zijn voor het menselijke oog. Op basis hiervan kan het systeem je hartslag in de gaten houden. Daarnaast is het mogelijk om je ademhaling te controleren op basis van subtiele veranderingen in je bewegingen.

Helaas moeten we nog wel even wachten voor we hier gebruik van kunnen maken. De technologie zit momenteel nog in de onderzoeksfase. Maar het toont al wel de toekomst van de medische industrie: er komt een dag dat dit soort camera’s overal in ziekenhuizen, bij de huisarts en misschien zelfs wel bij je thuis staan. Misschien komt er zelfs wel een smartphone die je vitale functies kan monitoren.

De komende maanden gaat Philips het systeem in ieder geval testen in klinische studies, maar voorlopig moeten wij het helaas nog even doen met de koude stethoscoop van de huisarts.