Piloot steekt Grote Oceaan over met vliegtuig op zonne-energie

Vliegen op zonne-energie: het is dichterbij dan we denken. Volgende week stapt André Borschberg in de Solar Impulse 2 om van het Chinese Nanjing naar het Amerikaanse Hawaii te vliegen. Hij kijkt enorm uit naar de 8.000 kilometer lange vlucht, maar: “The major challenge starts now.”

Borschberg zal namelijk vijf dagen lang non-stop onderweg zijn. Uitwijkmogelijkheden zijn er niet, want hij vliegt Grote Oceaan. Hij stapt dan ook niet zomaar in, want de Zwitserse zakenman en het Solar Impulse-team bereiden zich al een jaar lang voor op de monstertrip, zo laat hij weten aan Mashable. “De voorbereiding begon tegelijk met het ontwerpen van het vliegtuig, omdat ik wist dat we lang boven zee zouden moeten vliegen”, aldus de mede-initiatiefnemer van het project, die nu de wereld rond gaat. “Je hebt hiervoor namelijk niet alleen een goed vliegtuig nodig, maar ook een cockpit die geschikt is om vijf dagen in door te brengen.”

Dat blijkt al snel relatief, want de cockpit is met 3,8 kubieke meter aan de krappe kant. Verder kan het aan boord -20 graden tot 35 graden celsius worden, dus jezelf kleden op de temperatuur is ook behoorlijk lastig. “Het is daarom enorm belangrijk dat ik er als piloot ook klaar voor ben, want het is in mentaal opzicht een flinke uitdaging.”