Amerikaans bedrijf wil milieuproblemen oplossen door CO2 uit de lucht te zuigen

Je kunt erover discussiëren, maar de meeste mensen zijn het er wel over eens dat CO2 voor een groot deel de reden achter de opwarming van de aarde is. We kunnen natuurlijk iets aan onze CO2-uitstoot doen, maar dat heeft weinig zin zolang landen als China weinig om het milieu geven. Global Thermostat giet daarom een bestaand idee in een nieuw jasje en wil de CO2 simpelweg uit de lucht zuigen.

Graciela Chichilnisky is een van de initiatiefnemers en zij gaat ervan uit dat ze miljarden kan verdienen met haar idee, terwijl ze tegelijkertijd het milieuprobleem kan oplossen. Chichilnisky wil CO2 uit de lucht halen en het vervolgens verkopen aan bedrijven die het kunnen gebruiken, zoals de medische industrie, chemiebedrijven of frisdrankproducenten. De huidige oplossingen worden nu vooral toegepast op plekken waar gewerkt wordt met fossiele brandstoffen, maar vervolgens wordt de CO2 alleen opgeslagen en wordt het dus alleen verplaatst.

De techniek van Global Thermostat werkt op dezelfde manier als een luchtontvochtiger, maar haalt CO2 in plaats van H2O uit de lucht. Hiervoor maakt het systeem gebruik van amines, die zich hechten aan de CO2, en stoom van 85 graden celsius. Dat is een stuk minder heet dan bestaande technieken en daarom ook een stuk goedkoper. “We kunnen bijvoorbeeld de restwarmte van zonnepanelen gebruiken om ons systeem te laten werken”, aldus Chichilnisky. “We zoeken wel plekken waar de CO2 meteen weer gebruikt kan worden, omdat transport erg duur is. Als dat lukt, dan verwachten we hier een biljoen dollar mee te kunnen verdienen. We gaan in 2016 van start op twee plekken, in 2017 volgen er waarschijnlijk nog twee.”