Pokémon Go-maker Niantic onthult eerste blik op mobiel Harry Potter-spel

Harry-Potter-Wizards-Unite

Niantic, de maker van Pokémon Go, kondigde in 2017 al aan een Harry Potter-spel voor op je telefoon te maken. Twee jaar later krijgen we eindelijk een eerste blik op het spel, dat Wizards Unite heet. En ja, het lijkt op Pokémon Go, maar het is wel een stukje ingewikkelder.

In Wizards Unite is er iets ergs gebeurd in de wereld van tovenaars, waardoor beesten, spullen, mensen en zelfs herinneringen op mysterieuze wijze in de dreuzel- (muggle) wereld verschijnen. Heksen en tovenaars van over de gehele wereld moeten samenkomen om het mysterie van “The Calamity” op te lossen, door langs de chaotische magie die rondom deze “Foundables” hangt te komen en de “Foundables” terug te brengen naar de plek waar ze horen.

Als het verhaal begint, ben je een nieuwe rekruut van de Statute of Secrecy Task Force, dat opgezet is door het Ministry of Magic en de International Confederation of Wizards. De afdeling heeft als doel om “The Calamity” te onderzoeken en te beperken.

Pokémon Go, maar moeilijker

Net als in Pokémon Go speelt het spel zich in de echte wereld af. Je moet dus fysiek naar buiten om Foundables te vinden. Daar wordt je bij geholpen door een kaart, die stukjes magie onthult en daarmee een locatie weergeeft van Foundables. Bepaalde Foundables hebben een grotere kans om te verschijnen bij bijvoorbeeld parken, banken of universiteiten.

Om langs de zogenaamde ‘Confoundable’ magie te komen die rondom de Foundables hangt, moet je diverse spreuken uitspreken. En met andere spreuken moet je de Foundables veilig houden en ze terugsturen naar de magische wereld. Als je dat doet, krijg je unieke beloningen in het spel.

Verder moet je met enige regelmaat stoppen bij zogenaamde ‘Inns’, die je op dreuzel-locaties over de gehele wereld kunt vinden, om eten en drinken te verzamelen die je Spell Energy aanvullen. Spell Energy gaat namelijk op als je spreuken uitvoert. Ook kun je ingrediënten vinden om toverdranken te brouwen.

Portkeys en vechten

De eerder genoemde punten klinken nog behoorlijk als Pokémon Go. Je zoekt nu niet naar monsters, maar naar Foundables. En je gooit geen Pokéballs, maar plaatst speuken. In plaats van Pokéstops kom je langs Inns. Maar er zijn ook grote verschillen tussen de twee games.

Zo zijn er zogenaamde Portmanteaus, die je kunt omzetten in Portkeys die je naar iconische locaties brengt. Denk bijvoorbeeld aan de winkel van Ollivander, die je nu in 360 graden kunt bekijken. Verder kun je met andere mensen vechten in het spel, in zogenaamde ‘Fortresses’ die je op de kaart vindt.

In Fortresses zitten uitdagingen voor tovenaars, real-time multiplayer wedstrijden tegen gevaarlijke tegenstanders als Death Eaters en Dementors. Bij die uitdagingen kun je met je vrienden spelen, net als in een Gym in Pokémon Go. Maar nu is er ook een RPG-element: je kunt je specialiseren in verschillende magische beroepen. Denk aan Aurors, Magizoologists en Professors, die ieder hun eigen vaardigheden hebben.

Nederland

Wanneer het spel precies verschijnt, is nog onbekend. Wel kun je je op Android vast aanmelden in de Google Play Store, zodat je een melding krijgt zodra het spel beschikbaar is. De bedoeling is dat het spel dit jaar nog gelanceerd wordt. En het goede nieuws is dat het dan ook direct naar Nederland komt!